Uz pomoć festivala do boljih odnosa Beograda i Prištine

Festival će u tri dana trajanja publici u Prištini predstaviti modernu umjetničku, kulturnu i društvenu scenu Srbije.

Naizmjenično, srpska kultura se jednu godinu predstavlja u Prištini, a drugu godinu kosovska kultura se predstavlja u Beogradu (Festival 'Mirëdita, dobar dan!')

Projekcijom filma Zaceli me (Hold me right), autorice Danijele Štajnfeld, koji govori o žrtvama silovanja, počiniteljima seksualnog nasilja i trnovitom putu progovaranja o nasilju i procesu zacjeljenja, u Prištini večeras počinje Festival “Mirëdita, dobar dan!”.

Festival, koji predstavlja modernu umjetničku, kulturnu i društvenu scenu Srbije, traje do 16. oktobra, uz besplatan ulaz za posjetitelje, prenosi Tanjug.

Drugog festivalskog dana prištinskoj publici bit će predstavljena knjiga Druga Srbija: Bogdan Bogdanović, autora Shkelzena Gashija, nakon čega će biti održana i debata “Ko je druga Srbija?” u Atelje hali Palate omladine i sporta.

Predstavljanje knjige ‘Iza sedam logora’

Završnog dana festivala u Galeriji Umjetničkog fakulteta bit će predstavljena knjiga Iza sedam logora Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, koju će u Palati omladine i sporta pratiti otvaranje istoimene izložbe fotografa Hrvoja Polana i debata “Kultura kao političko oruđe”.

Festival zatvara film Teret reditelja Ognjena Glavonića u “Kinu Armata”.

“U okviru festivala, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki. Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama”, navodi se u najavi festivala.

Bekim Fehmiu kao inspiracija

Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac, koji “predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu”.

Festival se održava od 2014. godine „sa ciljem da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje“. Naizmjenično, srpska kultura se jednu godinu predstavlja u Prištini, a drugu godinu kosovska kultura se predstavlja u Beogradu, no svake godine otvaranje nije bilo moguće bez asistencije policije.

“Kroz razmenu umetničkih ideja, debatu i razgovor o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima [festival] ujedno daje doprinos trajnoj normalizaciji odnosa srpskog i kosovskog društva“, navedeno je na stranicama festivala.

Izvor: Agencije