Filmski festival u Cannesu odgođen za juli

Zbog pandemije festival nije održan u maju prošle godine, već je u oktobru održano simbolično mini izdanje.

Festival će biti održan od 6. do 17. jula 2021. (EPA)
Festival će biti održan od 6. do 17. jula 2021. (EPA)

Festival u Cannesu, jedan od najvećih filmskih festivala u svijetu koji se inače održava u maju, ove će godine biti održan u julu zbog pandemije korona virusa, saopćili su organizatori.

“Kao što smo jesenas najavili, Međunarodni filmski festival u Cannesu ostavlja mogućnost pomicanja datuma ovisno o zdravstvenoj situaciji u svijetu. Tako će se festival, koji je prvobitno bio planiran od 11. do 22. maja 2021., održati od 6. do 17. jula 2021.”, navedeno je u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Veliki godišnji festival sedme umjetnosti nije održan u maju 2020. zbog pandemije. Umjesto toga, organizatori su donijeli odluku da će objaviti popis s nazivima 56 dugometražnih filmova koji će biti dio “službenog izbora u 2020.”

‘Cannes je više od festivala’

Simbolično izdanje čak se i održalo jesenas uz prikazivanje četiri filma iz tog izbora.

Cannes je više od festivala, on je posebno i važno mjesto prikazivanja novih francuskih i stranih filmova te platforma za nagrađivanje.

Ove godine, prvi veliki festival na rasporedu, Berlinale, već je odustao od klasičnog oblika: odgođen je za mart i takmičenje će biti održano putem interneta zbog pandemije. Projekcije otvorene za publiku organizirat će se u junu.

Izvor: Agencije

Povezane

Crveni tepih je postavljen u Kanu u kojem se održava skraćena verzija jedne od najpoznatijih svjetskih filmskih smotri. Kanski filmski festival je odgođen u maju zbog pandemije korona virusa. Iako su zaljubljenici u filmsku umjetnost sretni, neki su zabrinuti da Kanski festival više nikada neće biti isti.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO