Iskopavanje broda iz doba vikinga u Norveškoj

Brod se nalazi oko 50 centimetara ispod zemlje u nasipu u kojem se nalazila vikinška grobnica (EPA)

Radovi na iskopavanju broda iz doba vikinga počeli su u petak u Norveškoj i to je prvi pronalazak broda iz tog perioda u posljednjih 100 godina, što bi naučnicima moglo omogućiti dodatno saznanje o toj eri, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Brod se nalazi oko 50 centimetara ispod zemlje u nasipu u kojem se nalazila vikinška grobnica. Ostaci broda pronađeni su 2018. godine pomoću radara koji ulazi u zemlju, dodaju agencije.

Norveške vlasti su odlučile iskopati ostatke plovila koji su prema prvim procjenama u veoma lošem stanju. Vlasti strahuju da će u zemlji dodatno propasti.

U Norveškoj su do sada pronadjena samo tri broda vikinga. Posljednji je pronađen 1904. godine, a svi su izloženi u muzeju blizu prijestolnice Osla.

Dragocjene informacije

„Sa tako malim brojem pronađenih brodova, ovaj vikinški brod će doprinijeti boljem razumijevanju brodova tog doba i osigurat će nam dragocjene informacije o tom historijskom periodu“, rekao je arheolog Knut Paasche iz norveškog Instituta za istraživanje kulturne baštine.

U doba vikinga je bio običaj da se kraljevi i važne ličnosti sahranjuju u brodu koji se potom zatrpa u zemlju zajedno sa raznim predmetima. Preko broda se onda stavi nasip.

Iskopavanje broda trebalo bi trajati oko pet mjeseci.

Vikinzi ili nordijski (skandinavski) ratnici, trgovci i gusari, nastanili su se u širokoj oblasti Evrope, Azije, Bliskog istoka kao i dijela Afrike, od kraja 8. do sredine 11. vijeka.

Izvor: Agencije