Vjerna replika pećine prahistorijskih ljudi

Novi muzej, posvećen prahistorijskim pećinskim crtežima, bit će otvoren na jugu Francuske. U muzeju se nalazi replika jednog od najznačajnijih paleolitskih nalazišta na svijetu.

Sama pećina Chauvet-Pont d'Arc zatvorena je za javnost kako bi se zaštitili drevni crteži, javlja Jonah Hull, novinar Al Jazeere.

Ulazak u pećinu Chauvet u francuskom departmanu Ardeche, šetnja je kroz prahistoriju.

Na zidovima od krečnjaka, prije 36.000 godina, drvenim ugljem i crvenim pigmentom, ljudi su crtali životinje, neke slične animacijama. Tačnije, tu je replika čuvene pećine. Nazivaju je istinskim remek-djelom moderne umjetnosti i tehnologije. Precizna je u milimetar.

David Huguet iz muzeja Pećina Chauvet je kazao: “Napravili smo 3D model pećine, sa stotinama hiljada tačaka na svim stranama i katalog sa desecima hiljada fotografija cijele pećine.”

Replike pećine

Tu su otisci šapa pećinskih medvjeda, kosti davno izumrlih životinja, i otisci ljudskih ruku.

“Originalna pećina Chauvet nalazi se samo nekoliko kilometara odavde. Zatvorena je za javnost od 1994., kada ju je pronašao speleolog po kojem je nazvana. U originalnoj pećini, strukture i umjetnička djela toliko su osjetljivi da bi ih obični dodir mogao oštetiti, a ljudsko disanje i bakterije potpuno uništiti”, javlja Hull.

Ali javnost sada izbliza može vidjeti gotovo savršenu repliku najstarijih prahistorijskih slika i crteža ikada pronađenih. Za ulaznice se čeka najmanje šest mjeseci.

Huguet je pojasnio: “Za naše pretke, koji su živjeli prije 36.000 godina, pećina je bila svetište. Ulazili su u nju kako bi ukrašavali zidove i crtali simbole. Simboli su imali religijsku svrhu. Naši preci su imali bogat duhovni život, baš kao mi.”

Zrak je toliko hladan da ledi kosti. Pun je vlage, slično kao u pećini. U muzeju ćete lako zaboraviti da se nalazite u nečemu vještački napravljenom, a lako  ćete povjerovati da gledate u jedinstvenu prahistorijsku umjetnost.

Izvor: Al Jazeera