55. MESS: Šerbedžiji Zlatni lovorov vijenac

Šerbeždija će zadnjeg dana 55. MESS-a igrati pred sarajevskom publikom u predstavi “Antigona" (Anadolija)

“Zlatni lovorov vijenac” za doprinos razvoju pozorišne umjetnosti, najznačajnije priznanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, danas je dodijeljeno pozorišnom i filmskom glumcu i režiseru Radetu Šerbedžiji, javlja Anadolija.

“Za mene je najveći vrhunac umjetnosti koji sam ja doživio, sarajevski teatar za vrijeme rata, njegovi umjetnici, glumci…To je vrhunac umjetnosti za mene. Vrhunac šta jedan umjetnik može biti. Jedna hrabrost, pamet, bunt, otpor, znak zapravo šta čovjek u umjetnosti mora učiniti. Vrhunac je dati sve od sebe, svoju ličnost, hrabrost, pa ako treba i život za umjetnost i istinu”, poručio je Šerbedžija.

O 40-godišnjem prijateljstvu i radu sa Šerbedžijom govorio je i glumac Josip Pejaković.

“Znam ga kad je bio mlad, srednjih godina i kada je malo odmakao od srednjih godina”, istakao je Pejaković kazavši kako je Šerbedžija bio “najbolja varijanta srpsko-hrvatskog glumca sa jednom nogom u Beogradu, a drugom u Zagrebu”.

Bogat pozorišni i filmski opus

Na svečanosti uručenja nagrade također je rečeno da će Šerbedžija ponovo, nakon 23 godine, igrati pred sarajevskom publikom u predstavi “Antigona – 2.000 godina kasnije“ kojom će sutra zvanično biti zatvoren 55. Festival MESS. Predstava će imati još četiri izvođenja.

Rade Šerbedžija je filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar. Diplomirao je 1969. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažiran u zagrebačkome Dramskom pozorištu “Gavella”. Dobitnik je mnogih priznanja (tri puta nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada “Vladimir Nazor”, Nagrada “Dubravko Dujšin”, Nagrada “Orlando” na Dubrovačkim ljetnim igrama).

Na filmu debitira sporednom ulogom u „Iluziji“ (1967.) Krste Papića, dok prvu glavnu ulogu – mladića na životnoj prekretnici – tumači u „Gravitaciji“ ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968.) Branka Ivande. Imao je i uloge u holivudskim filmovima: “Svemirski kauboji”, “Nemoguća misija”, “Zdrpi i briši” , “Taken 2”, “The Legend of Hercules” i drugima.

Izvor: Agencije