Breaking Bad veliki pobjednik Emmyja

Serije “Na putu prema dolje” (Breaking Bad) i “Moderna porodica” proglašene su najboljim serijama na 66. dodjeli nagrada Emmy, najprestižnijih američkih televizijskih nagrada, održanoj u Los Angelesu.

Tokom dodjele glumac Billy Crystal odao je počast Robinu Williamsu, “najsjajnijoj zvijezdi u galaksiji komedije”, čije je samoubistvo prije dvije sedmice potreslo svijet.

“Nasmijavao nas je, na televiziji, u kinu, u pozorištima, bolnicama…, bili smo veliki prijatelji”, rekao je Crystal.

Osim nagrade za najbolju dramsku seriju, serija “Na putu prema dolje” osvojila je i nagradu za najbolju mušku glavnu ulogu koja je uručena Bryanu Cranstonu te nagrade za najbolje sporedne glumce (Aaron Paul i Anna Gunn) te nagradu za najbolji dramski scenarij.

Cranstonu je to četvrta uzastopna nagrada Emmy za ulogu bivšega profesora hemije oboljeloga od raka koji počinje proizvoditi drogu kako bi izvukao porodicu iz finansijske krize.

Primajući nagradu, Cranston se prisjetio svoje uloge i zahvalio svim partnerima u seriji, posebno “prijatelju Aaronu Paulu” i “svojoj ženi iz serije” Anni Gunn.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu u dramskoj seriji dodijeljena je Julianni Margulies, za ulogu u seriji “Dobra žena”, koja se prikazuje od 2009.

Margulies se seriji pojavljuje u ulozi prevarene žene koja postaje advokatica kada njen muž, zbog seksualnog skandala i korupcije, mora dati ostavku na dužnost državnog tužitelja.

Nagrade za režiju

Emmyje za najbolju režiju dobili su Cary Fukunaga, režiser dramske serije “Pravi detektiv”, i Gail Mancuso, režiserka “Moderne porodice”, koja je proglašena najboljom humorističkom serijom.

Nagrade za glavne uloge u humorističkoj seriji dodijeljene su Jimu Parsonsu (“Teorija velikog praska”) i Juliji Louis-Dreyfus (“Potpredsjednica”), dok su za sporedne uloge u komediji nagrađeni Ty Burell (“Moderna porodica”) i Allison Janney (“Mom”).

Najboljim televizijskim filmom proglašen je film “The Normal Heart”, o pokušajima upozoravanja na širenje AIDS-a početkom osamdesetih.

U kategoriji mini serija najboljom je proglašena serija “Fargo”, koja je osvojila i nagradu za najbolju režiju.

Mini serija o Sherlocku Holmesu osvojila je tri nagrade, sve za epizodu “Sherlock: His Last Vow”, i to za najbolju mušku glavnu ulogu (Benedict Cumberbatch), najbolju mušku sporednu ulogu (Martin Freeman) i najbolji scenarij (Steven Moffat).

Nagrade za najbolju glavnu i sporednu glumicu dodijeljene su Jessici Lange i Kathy Bates za uloge u seriji “Američka horor priča”.

Izvor: Agencije