Konaković: Rezolucija o Srebrenici je pobjeda istine, destabilizacije neće biti

Rezolucijom UN-a o Srebrenici šalje se nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, istakao je bosanskohercegovački šef diplomatije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (Almir Razić / Fena)

Usvajanje rezolucije kojom Ujedinjene nacije podsjećaju na genocid u Srebrenici pobjeda je istine, a donošenje tog dokumenta ni na koji način neće destabilizirati stanje ni u Bosni i Hercegovini, ni u regiji, izjavio je bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

U prvoj reakciji nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. i poziva na uspostavu 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina, Konaković je novinarima u Sarajevu kazao kako je sretan što su “pobijedile činjenice”, prenosi Hina.

“Ovim se šalje nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince”, kazao je Konaković, ističući kako je iznimno važno što je cijela regija, osim Srbije, bila na pravoj strani, uprkos silovitim pritiscima iz Beograda.

‘Nikakve destabilizacije neće biti’

Prijetnje i tvrdnje da će rezolucija rezultirati destabilizacijom kakve su iznosili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je izmišljotinama čiji je cilj bio “zaustaviti jedan civilizacijski proces”.

“Nikakve destabilizacije neće biti pa ni mirnog razlaza u BiH o kojem sada govori Dodik”, kazao je Konaković upozorivši Dodika da će institucije BiH odlučno reagirati bude li on nešto od svojih prijetnji pokušao provesti u djelo.

Najavio je kako će BiH već u petak uputiti protestnu notu svim državama koje su glasale protiv Rezolucije jer su time negirali presude međunarodnih sudova.

Izvor: Agencije