Nova sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH 15. maja

Rasprava u Vijeću sigurnosti UN-a održava se u trenutku dok zvaničnici Srbije i RS-a lobiraju protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U Vijeću sigurnosti UN-a utorak je održana vanredna sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije (REUTERS/Eduardo Munoz/Ilustracija)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zakazalo je za 15. maj debatu o Bosni i Hercegovini, ne navodeći šta će konkretno biti tema, niti ko će se obratiti na sjednici.

U Vijeću sigurnosti UN-a je utorak održana vanredna sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije. Moskva je kao povod za raspravu navela “narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a održavaju se u trenutku dok zvaničnici Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska lobiraju protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Čekanje na rezoluciju

Zvanični datum sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nije utvrđen.

Finalni prijedlog rezolucije kojom bi se 11. juli u svijetu obilježavao kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu u srijedu.

Prijedlog rezolucije sastoji se od sedam tačaka, kojim se želi sačuvati sjećanje na srebreničke žrtve i spriječiti njihovo negiranje.

Izvor: Agencije