Djeca rođena nakon zločina silovanja dobila prava 30 godina od rata u BiH

Od 127 osoba ko je haški tribunal procesuirao za zločine počinjene na teritoriji BiH, čak 75 ih je procesuirano za zločine seksualnog zlostavljanja.

Na status žrtve djeca rođena iz zločina silovanja žrtve su čekale skoro trideset godina (REUTERS/Dado Ruvic)

Djeca rođena nakon ratnog zločina silovanja u Bosni i Hercegovini dobila su, skoro 30 godina nakon okončanja rata u toj zemlji, status civilne žrtve rata, saopćilo je u četvrtak ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH.

BiH nema službene podatke koliko je djece rođeno nakon silovanja. Procjene udruženja „Zaboravljena djeca rata“ govore da je takvih između 3.000 i 5.000 djece, danas odraslih ljudi. Izmjenama Zakona o civilnim žrtvama rata Federacije BiH djeca rođena nakon silovanja u ratu prvi su put dobila status civilne žrtve rata. Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH tvrdi da je BiH prva zemlja u svijetu koja je garantovala prava djece rođene nakon silovanja u ratu.

Tim izmjenama žrtvama rata daje se prednost kod korištenja zdravstvenih usluga, povoljnijih uvjeti školovanja do 35 godine života, nalaže prioritetno zapošljavanje kao i stambeno zbrinjavanje.

“Primjenom toga zakona, donesenog nakon skoro trideset godina čekanja, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike čvrsto stoji uz žrtve i osigurava da njihova prava budu zaštićena”, navelo je ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH.

Suočavanje s prošlošću

Resorni ministar ocijenio je kako se radi o potezu kojim se također pomaže u suočavanju s prošlošću i izgradnji društva koje ne tolerira nasilje i poštuje ljudska prava.

Iz ovoga ministarstva pozvali su sve žene silovane u ratu, kao i tako rođenu djecu da se registruju kako bi ostvarili zakonom utvrđena prava te da očuvaju istinu o ovome zločinu.

Prema stručnjakinji za istraživanje ratnih zločina Sabini Subašić-Galijatović od 127 osoba ko je haški tribunal procesuirao za zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, čak 75 ih je procesuirano za zločine seksualnog zlostavljanja, pored drugih oblika zločina.

Izvor: Al Jazeera i agencije