Katniću i Lazoviću produžen pritvor

Tužilaštvo bivše zvaničnike tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, na osnovu podataka do kojih su došli u saradnji sa EUROPOL-om.

Saopćeno je iz suda da će Katnić i Latović ostati u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg utjecaja na svjedoke. (Al Jazeera / Screenshot)

Viši sud u Podgorici produžio je po još dva mjeseca pritvor bivšem Specijalnom tužitelju Milivoju Katniću i visokom policijskom službeniku Zoranu Lazoviću, javio je novinar Al Jazeere iz glavnog grada Crne Gore Predrag Tomović.

On navodi kako je saopćeno iz suda da će Katnić i Latović ostati u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg utjecaja na svjedoke.

Prije nepunih mjesec dana (16. aprila) istražni sudija Višeg suda u Podgorici odredio je jednomjesečni pritvor bivšem glavnom specijalnom državnom tužitelju Milivoju Katniću i nekadašnjem istaknutom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću, također, zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke.

Sedmosatni pretres

Tužilaštvo ove bivše zvaničnike tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, na osnovu podataka do kojih su došli u saradnji sa EUROPOL-om.

Dan prije je crnogorska policija više od sedam sati pretresala porodičnu kuću Zorana Lazovića i izuzela lične predmete i umjetnička djela.

Tada je Lazovićev advokat u izjavi za Al Jazeeru potvrdio navode da Tužilaštvo Lazovića i Katnića, između ostalog, sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, odnosno ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru članovima kriminalne grupe iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije