Varhelyi: Crna Gora je na vratima završnog dijela pregovora

Evropski komesar za proširenje kaže da je u vitalnom interesu EU-a da dođe do njenog proširenja što je prije moguće.

Vrata su otvorena i možemo postići neophodne reforme, rekao je Varhelyi, govoreći o Crnoj Gori na forumu 'EU se susreće s Balkanom' u Sofiji (REUTERS/Florion Goga)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je kako se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Varhelyi kaže da je Crna Gora na vratima završnog dijela pregovora.

“Ima još mjerila koja Crna Gora treba ispuniti. Imamo novu vladu u Crnoj Gori i novu političku konstrukciju koja je počela da ih isporučuje”, rekao je evropski komesar na forumu “EU se susreće s Balkanom”, koji se u ponedjeljak održava u Sofiji.

Istakao je da “nije važno koliko je mala odluka”, ali se sve moraju donijeti sada, prenio je Tanjug.

Varhelyi je istakao da je u vitalnom interesu EU-a da dođe do njenog proširenja što je prije moguće i da bi sljedeći saziv Evropske komisije trebao dočekati nove članove na kraju svog mandata.

Četiri pregovaraju, tri imaju zeleno svjetlo

Dodao je da je jasno da se geopolitički pejzaž promijenio u posljednje tri godine, naročito od ruske agesije na Ukrajinu i krize s korona virusom.

“Proširenje se mora desiti, to je jasno. Od vitalnog interesa je da dođe do proširenja što prije, a mi naporno radimo kako bismo dočekali nove članice. Vrata su otvorena i možemo postići neophodne reforme”, rekao je Varhelyi na forumu, prenio je portal državne Radio-televizije Crne Gore.

Kazao je i da je trenutno devet zemalja kandidata, od čega četiri već pregovaraju, a tri imaju zeleno svjetlo za to.

Izvor: Agencije