Policija: Rodbina vjeruje da je na snimkama iz Beča nestala djevojčica iz Srbije

Austrijska policija pozvala je građane koji prepoznaju osobe sa snimka, da im se jave.

Detalji nestale djevojčice (TANJUG/ MUP/ bs)

Austrijska policija objavila je u srijedu da su rođaci dvogodišnje Danke Ilić, čiji je nestanak u Srbiji prijavljen 26. marta, pogledali video snimku s tramvajske stanice u centru Beča i “pretpostavljaju da je najvjerovatnije” riječ o nestaloj djevojčici.

Danka Ilić nestala je u utorak oko 13,45 sati u Banjskom Polju kod Bora, ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara, bila je odjevena u maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice, navodi se u objavi “Pronađi me” koju su dobili svi korisnici tri mobilne mreže u Srbiji nakon što je prvi puta pokrenut međunarodni alarm “Amber Alert”.

Potragu je raspisao i Interpol.

Snimku djevojčice i dvije žene je, kako na društvenoj mreži X i svojoj mrežnoj stranci navodi bečka policija, napravio jedan državljanin Srbije, uočivši sličnost između djevojčice i dvogodišnjeg djeteta nestalog u Srbiji. Tu snimku je stavio na raspolaganje nadležnima radi dalje istrage.

Potraga za ženama sa snimke

Srbijanske vlasti su potom kontaktirale policiju u Austriji, a istragu o sumnji na otmicu preuzela je bečka državna kriminalistička policija.

“Nakon što su rođaci pogledali snimke, pretpostavljaju da je najvjerovatnije riječ o djevojčici iz Srbije”, navodi bečka policija u saopćenju.

Policija je pozvala sve koji znaju identitet žena, njihovo boravište ili gdje se nalazi dijete da se jave, navodi se u objavi, uz poziv svim građanima da se mogu anonimno javiti kriminalističkoj policiji Austrije ili bilo kojoj policijskoj postaji.

Potragu je u međuvremenu proširila i srbijanska policija, ispitujući sve rođake i osobe koje bi informacijama mogle pomoći u potrazi za nestalom djevojčicom.

Izvor: Al Jazeera i agencije