Uhapšene u BiH Europol opisao kao saradnike ‘superkartela’ trgovaca kokainom

U akciji koja je provedena u Sarajevu i nekoliko drugih gradova u BiH privedene su 23 osobe, uključujući i visoke policijske dužnosnike.

Uz bh. policijske agencije u akciji 'Black Tie 2' učestvovali su i stručnjaci Europola, agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI) [Al Jazeera]

Ukupno 23 osobe privedene su u velikoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv mreže osoba povezanih s međunarodnom grupom krijumčara narkoticima, a Europol je u utorak potvrdio kako je to rezultat dugogodišnje istrage čija su meta “superkarteli” koji kontroliraju veći dio evropske trgovine kokainom.

Kako je u utorak potvrdio MUP Sarajevskog kantona, koji je operativno vodio akciju, među osobama koje su uhapšene u ponedjeljak u racijama provedenim na području Sarajeva, Mostara i Zenice su i dvojica visokih policijskih dužnosnika.

Uz njih je privedena i grupa ljudi različitih profila, od poduzetnika preko direktora bolnice u Zenici pa do jedne influenserice.

“Europol je podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘superkartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom”, stoji u saopćenju Europola objavljenom u utorak.

Dodali su kako su u  pripremama za ovu akciju te za njezinu provedbu sudjelovali i agenti Američkog saveznog istražnog biroa (FBI) te Agencije za borbu protiv droga (DEA) kao i francuska te belgijska policija.

Glavna meta akcije

Glavna meta akcije kodnog naziva “Black Tie”, kako se navodi u očitovanju Europola, osoba je koja je unatoč hapšenju u novembru 2022. nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju. Ta osoba, kako su ranije prenijeli mediji, zapravo je državljanin BiH i Nizozemske Edin Gačanin koji je svoje kriminalne poslove vodio baš iz Emirata.

Europol pojašnjava da je on, surađujući s drugim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, ulagao u pothvate krijumčarenja kokaina u tonama i tako postao moćna figura koja kontrolira masovnu opskrbu Evrope tim narkotiokom te proizvodnju sintetičkih droga na teritoriju Unije.

Među 23 osobe uhapšene u ponedjeljak u BiH, kako se navodi, nisu samo saradnici iz “užeg kruga” tog kartela već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

Svi privedeni terete se za teška krivična djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Saradnici kartela koji su uhapšeni u BiH terete se uglavnom za pranje novca stečenog trgovinom drogom.

Izvor: Al Jazeera i agencije