Vučić: Rezolucija o Srebrenici njemačka ideja, hvala Sjevernoj Makedoniji što je kosponzor

Vučić kaže da je Sjeverna Makedonija jedan od kosponzora rezolucije o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici ‘na osnovu odluka albanskog rukovodstva’.

Vučić je optužio Njemačku da stoji iza UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici (Andrej Čukić / EPA-EFE)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se izjašnjavati Generalna skupština Ujedinjenih nacija, ideja Njemačke koju su podržale najmoćnije članice NATO-a, uključujući SAD, ali da rezultat glasanja neće biti onakav kakav Zapad očekuje.

“Nemci su tu igru vodili u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Amerikanci su im se pridružili”, rekao je Vučić za provladinu televiziju Pink, prenosi agencija Beta.

“Oni očekuju da zapadni blok uz podršku islamskih zemalja može da obezbedi sigurnu većinu i da time zadaju dodatni udarac Srbima i Srbiji. Nemci i ne kriju da je to slučaj. Ali otpor tome postaje sve veći, računali su da će imati najmanje 70 do 90 glasova za, 60 do 70 uzdržanih, i 20 do 30 protiv. Neće biti takav rezultat”.

Vučić je kazao da je i Sjeverna Makedonija jedan od kosponzora rezolucije o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, “na osnovu odluka prije svega albanskog rukovodstva”.

“Ali potpuno je svejedno čijeg rukovodstva je to odluka, reč je o Severnoj Makedoniji, hvala im na tome, valjda smo zaslužili svim onim što smo uradili za prijateljstvo sa Severnom Makedonijom”, rekao je Vučić.

Vučić protiv Schallenberga

Naveo je da su se inicijatori rezolucije “trudili da na svakom kontinentu pronađu nekog” i dodao da su pronašli Ruandu, Novi Zeland i Čile, kao i nekoliko zemalja “koje su oduvijek bili sponzori svih takvih projekata poput Malezije i Jordana”.

“Video sam i Austriju, to je lična odluka (ministra spoljnih poslova Aleksandera) Šalenberga. Ništa posebno i neočekivano, imajući u vidu šta bi sve Šalenberg učinio protiv Srbije, iako će on reći da to čini za dobrobit Srbije”, rekao je Vučić.

On je kazao da će sutra ujutru u Beogradu imati “važan i težak” razgovor sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Jamesom O'Brienom, a da poslije podne leti za New York, gdje će se sastati sa predstavnicima više od 120 zemalja.

“Ako budu imali više glasova za (rezoluciju) nego protiv, što je verovatno, dan posle usvajanja podići ćemo srpske zastave i hodati i našim i svetskim ulicama još snažnije, čvršće i odlučnije i uzdignute glave. Samo glasanje u GS UN pokazaće vam gde stvarno leži istina uprkos svim pritiscima Nemaca i Amerikanaca”, naveo je Vučić.

Izvor: Agencije