Lajčak: Kosovo i Srbija iznijeli prijedloge, nastavljamo tražiti rješenje o dinaru

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije rekao je da će naredni sastanak biti održan sljedeće sedmice.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak (Lisi Niesner / Reuters)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopćio je da su glavni pregovarači dvije strane u Briselu iznijeli svoje prijedloge u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu.

“Glavni pregovarači Kosova i Srbije iznijeli su danas prijedloge o daljem putu za ljude na koje utječe uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. Naše duge diskusije pomogle su da se razjasne važni detalji”, naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.

Dodao je da je dogovoreno da sastanak ponovo bude održan sljedeće sedmice “sa ambicijom da se pronađe rješenje”.

‘Prijedlozi previše udaljeni’

Šef delegacije Kosova u pregovorima sa Srbijom Besnik Bislimi rekao je da su prijedlozi dvije strane po pitanju dinara još previše udaljeni i da postoji potreba za još jednim sastankom sljedeće sedmice.

“Danas smo predstavili svoje prijedloge. Moje mišljenje je da su ovi prijedlozi i dalje previše međusobno udaljeni. Pokušali smo da ih približimo ali očigledno postoji potreba za još jednim sastankom”, rekao je Bislimi novinarima poslije sastanka. On nije želio da iznosi detalje prijedloga rekavši da bi to u ovom trenutku štetilo procesu razgovora.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković prethodno je izjavio da Kosovo nema političku volju da se dođe do rješenja za upotrebu dinara.

“Ne znam u kojem pravcu će ići dijalog. Mi ćemo nastaviti da pregovaramo. Poslednji atom naše snage uložićemo samo da dođemo do rešenja. Učinićemo sve što je do nas, da sačuvamo mir i naš narod kome se krše ljudska prava i koji je zbog premijera Kosova Albina Kurtija onemogućen da prima svoje plate i penzije i socijalna davanja”, rekao je Petković novinarima u Briselu.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je donesena krajem decembra prošle godine, stupila je na snagu 1. februara ove godine.

Međunarodni partneri, prije svih Sjedinjene Američke Države i EU, zatražili su da se Uredba o euru suspenduje dok se ne pronađe alternativa za uplate plata, penzija, socijalnih i drugih primanja iz Republike Srbije, koje stižu u eurima.

Izvor: Agencije