Na suđenju Šariću prikazane prepiske iz Sky aplikacije

Pripadnici grupe Darka Šarića se terete za više krivičnih djela među kojima je i planiranje ubistva svjedoka saradnika Nebojše Jokovića.

Darko Šarić u sudnici (Al Jazeera)

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izvođenjem kao dokaza prepiske sa kriptovane aplikacije Sky nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića, čiji pripadnici se terete za više krivičnih djela među kojima je i planiranje ubistva svjedoka saradnika Nebojše Jokovića, prenosi Tanjug.

U sudu je prikazana prepiska sa kriptovane aplikacije, a u kojoj jedna osoba, za koju tužilac tvrdi da je Darko Šarić, piše drugoj osobi, za koju tužilac tvrdi da je njegov nekadašnji advokat, a sad optuženi Dejan Lazarević, da je telefon super i zahvaljuje mu na poklonu, kao i da treba muziku da pozove i plati.

Ova prepiska je od 29. februara 2020. godine. Lazarević je negirao da je on vlasnik telefona sa tim pinom, dok advokat Dalibor Katančević tvrdi da ova prepiska ne postoji već da je neko ukucao u excel tabelu te poruke, zbog čega je tražio da mu se dostavi izvornik kako bi se uporedili pinovi telefona.

Advokat Marko Janković je istakao da u tabeli jedna poruka ima tri različita termina slanja, precizirajući da je ta poruka u prve dvije kolone poslana 29. februara 2022. godine ali u različito vrijeme, dok je u trećoj tabeli vrijeme 1. februar 2021. godine.

Među izvedenim porukama ima riječi o šetnji i komandirima koji ne nose maske, a idu gradskim prijevozom, kao i “da jurimo ovog oko mene inače će da me zakopaju”. Prikazana je poruka za rođenje djeteta, za koju tužilac tvrdi da je dokaz da je Šarić bio korisnik tog telefona, jer je dobio sina tog 11. maja 2020. godine, na šta je Šarić rekao da ovo ništa ne dokazuje i da devet miliona ljudi dijeli isti rođendan.

Odbrana odbacuje optužbe

U narednim porukama također su bile čestitike za rođenje sina, kao i pitanje da li je porođaj prošao u redu i poruka “da je živ i zdrav 100 godina i da što prije izađeš da odrasta sa tobom”.

Advokati odbrane su istakli da je dijete rođeno u 17:50 sati, a da su poruke upućene u 17:05 istog dana, odnosno prije rođenja djeteta, na šta je tužilac rekao da je to zbog evropske vremenske razlike od dva sata. Naredni set izvedenih poruka odnosi se na mijenjanje telefona, te se vidi koji će nadimak biti i šifra.

Odbrana sve vrijeme tvrdi da te poruke nisu pisali optuženi i da su ovi dokazi nezakoniti. Najprije se Šarić javio za riječ i pitao da li postoji neka slika ili papir o serveru sa kojeg je skinuta Sky dokumentacija, na šta mu je tužilac odgovorio da je to rađeno u Francuskoj i da sve što je dostavljeno Srbiji je prikazano u excel tabelama.

Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Marko Vukić i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bjekstvu, dok su se Duško Šarić i Milan Vučinić predali sudu u januaru i od tada se nalaze u pritvoru.

Izvor: Agencije