Kurti zatražio od Katastra da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani

Ustavni sud Kosova donio je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manastiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvijek nije sprovedena.

Kosovski premijer Albin Kurti (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da je od Katastarske agencije u Prištini zatražio da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, onako kako je odlučio ustavni sud.

On je to rekao na sjednici svog kabineta i dodao da je Kosovu postalo jasno da mora da bira između dvije opcije – da sprovede odluku Ustavnog suda ili da se pitanje Kosova u vezi članstva u Vijeću Evrope skine sa dnevnog reda, prenosi Tanjug pozivajući se na Reporteri.

“Nakon brojnih sastanaka, posjeta i komunikacija, postalo nam je jasno da je za neke od brojnih uslova koji su nam dati za članstvo u Vijeću Evrope utvrđeno da su ispunjeni, a da su neki navedeni kao problemi. Ali jedan ostaje i neće biti uklonjen, a to je sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju manastira Dečani”, rekao je Kurti.

Izbor između dvije opcije

On je dodao da su mu države Kvinte jasno stavile do znanja da mora da izabere između dvije opcije.

Ustavni sud Kosova donio je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manastiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvijek nije sprovedena, jer lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Iliria.

Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Kosovo.

Escobar pozdravio odluku

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar pozdravio je danas odluku Kosova da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani i naglasio da je to važan i neophodan korak.

“Želim da napomenem da je današnja odluka za Manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku”, rekao je Escobar poslije sastanka sa predsjednicom Kosova u Prištini Vjosom Osmani, prenosi Koha.

Kosovo je odbijalo provedbu odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine, prema kojoj mora da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Izvor: Agencije