Mandić ostaje predsjednik Skupštine Crne Gore

Za razrješenje Mandića bilo je 27 od 72 zastupnika koji su glasali, a protiv su bila 44 zastupnika Skupštine koja ih ukupno ima 81.

Mandić je odgovarajući na kritike ocijenio da su opozicioni zastupnici "pokušali da ga ponize i predstave onakvim kakav on nije" (Al Jazeera/ Screenshot)

Skupština Crne Gore odbacila je inicijativu za razrješenje njenog predsjednika Andrije Mandića, prenosi Beta.

To je bio zahtjev dijela opozicije koja smatra da Mandić, lider koalicije Za budućnost Crne Gore, “nije dostojan” da bude na čelu Parlamenta. Partije vladajuće većine bile su protiv tog prijedloga opozicinih stranaka, na čelu s najjačom među njima – Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Za razrješenje Mandića bilo je 27 od 72 zastupnika koji su glasali, a protiv su bila 44 zastupnika Skupštine, koja ih ukupno ima 81.

Iz redova DPS-a, Socijaldemokrata (SD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) smatraju da je Mandić “teg o vratu evropskoj” Crnoj Gori i da je od dolaska na čelo Parlamenta “grubo zloupotrijebio” zakonodavni dom “za provođenje uskostranačke, nacionalističke i antievropske politike”.

Kao primjere takvog djelovanja, opozicija je u inicijativi izdvojila nedavni prijem predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u prostorijama Skupštine Crne Gore, isticanje trobojke u kabinetu predsjednika Parlamenta, Mandićev odlazak na proslavu pobjede koalicije Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji i nedostavljanje dokaza o tome kada je stekao državljanstvo Srbije.

‘Koketiranje sa politikom razbijanja BiH’

Iz DPS-a smatraju da organiziranje “poluslužbene posjete” Dodika i njegov prijem u službenim prostorijama Skupštine predstavljaju “opasno koketiranje s politikom razbijanja Bosne i Hercegovine, pokušaj destabilizacije odnosa sa BiH i opstrukciju evropskog puta Crne Gore”.

Ta partija, na čijem čelu je Danijel Živković zamijenio Mila Đukanovića, ukazuje da crnogorski propisi ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo stečeno poslije juna 2006. godine i navodi kako postoji sumnja da je Mandić nezakonito u posjedu crnogorskog državljanstva, a time i na dužnosti predsjednika Skupštine.

Sa podnositeljima inicijative saglsane su i ostale partije manjinskih naroda – Bošnjaka i Hrvata, kao i Građanski pokret URA doskorašnjeg premijera Dritana Abazovića koji smatra da Mandić, “bez obzira na pokušaj promjene narativa i okretanje ka EU, izaziva ogromne podjele u društvu”.

U raspravi nije učestvovao vladajući “Pokret Evropa sad” (PES) premijera Milojka Spajića koji je na početku sjednice povukao inicijativu da se iz dnevnog reda izostavi prijedlog o razrješenju Mandića i time omogućio debatu.

Odgovor ukazivanjem na ‘rekordne rezultate’

Mandić je odgovarajući na kritike ocijenio da su opozicioni zastupnici “pokušali da ga ponize i predstave onakvim kakav on nije”.

Kazao je kako su posjeta Dodika i trobojka u njegovom kabinetu dvije nove stvari koje mu pripisuje opozicija, a da je sve ostalo priča koja ga prati od prije stupanja na dužnost predsjednika Skupštine.

Rekao je da smatra da je parlamentarna većina “isporučila” konkretne rezultate i naveo povećanje minimalne penzije, zaokruživanje pravosudne vlasti kompletiranjem Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužilaštva.

Mandićev rad podržavaju predstavnici Demokrata i SNP – stranke parlamentarne većine, koji smatraju da je parlamentarna većina za 132 dana rada postigla “rekordne rezultate”.

Izvor: Agencije