Vladajuća koalicija u BiH najavila ispunjavanje uvjeta za pregovore s EU

Tražit ćemo da odmah dobijemo datum otvaranja pregovora kako bismo vidjeli da ono što radimo prepoznaje i Evropska unija, rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Čelnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u BiH najavili su u četvrtak u Sarajevu kako će do kraja februara osigurati usvajanje zakona koje je Evropska komisija postavila kao uvjet da bi Bosna i Hercegovina mogla otvoriti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Stranački lideri sastali su se dan nakon što je šefica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst tokom posjete Sarajevu pojasnila kako se od njih sada očekuje da osiguraju usvajanje tri reformska zakona u parlamentu te otvore pregovore s FRONTEX-om, ukoliko žele da Evropsko vijeće u martu odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Eichhorst je jasno kazala da za to treba usvojiti zakone o sprječavanju pranja novca te o sprječavanju sukoba interesa, kao i zakon o sudovima.

Uslove koje je EU postavila pred BiH

BiH nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu u EU u decembru prošle godine, kada je takva odluka donesena za Ukrajinu i Moldaviju, a iz Brisela stižu upozorenja kako će novu priliku dugo čekati ne pokaže li se do marta nužan stepen usklađenosti s kriterijima EU-a.

Vladajuća koalicija u BiH, koja djeluje nešto više od godine dana, u prvih šest mjeseci mandata osigurala je usvajanje šest reformskih zakona iz paketa definiranog još 2019, no nakon toga je uslijedilo razdoblje ispunjeno blokadama zbog insistiranja čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da se donese novi zakon o Ustavnom sudu i iz njega uklone strane sudije, na što tri stranke građanskog bloka u ovoj fazi ne žele pristati.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je u četvrtak kako nema zamjerki o zakonu o sprječavanju pranja novca, dok će do kraja naredne sedmice radne grupe pokušati usuglasili tekstove preostala dva zakona, kao i izmjena izbornog zakona BiH.

“Nismo danas govorili o konkretnim rješenjima, iako svako od nas ima svoje viđenje o tome”, kazao je Nikšić.

Izorni zakon i strane sudije

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je kako je realno očekivati da se u roku kojeg je spomenuo Nikšić usuglase zakoni na kojima insistira Evropska komisija, ali i izborni zakon, odnosno da se do kraja februara ispune uvjeti za otvaranje pristupnih pregovora.

“Tražit ćemo da se, ukoliko to riješimo, odmah odredi i datum početka pregovora (s EU)”, kazao je Čović.

Podsjetio je kako je do oktobra prošle godine trebalo postići dogovor o novom izbornom zakonu, a istaknuo je kako, uz tehničke izmjene izbornih pravila, treba dogovoriti i nov način biranja članova Predsjedništva BiH, na čemu već dugo insistira HDZ, nezadovoljan što aktuelni član državnog predsjedništva BiH iz reda Hrvata Željko Komšić ima podršku i bošnjačkih glasača.

“Mi inzistiramo da se to riješi”, kazao je Čović ustvrdivši kako o tome postoji saglasnost svih drugih koalicijskih partnera.

Čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je kako prihvaća taj dogovor, a odlučno odbacuje mogućnost da prihvati bilo kakvu odluku koju bi nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Kazao je kako bi u aprilu na red trebala doći rasprava o načinu biranja sudija Ustavnog suda BiH, kako to pitanje ne bi opterećivalo donošenje drugih zakona.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada