Crna Gora izručila Južnoj Koreji saradnika ‘kralja kriptovaluta’

Izručenje Do Kwona traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države zbog prevara ulagača u kriptovalute, koje se mjere desecima milijardi američkih dolara.

Do Kwon i njegov saradnik Hon Chong Joon uhapšeni su u martu na aerodromu u Podgorici, prema međunarodnoj potjernici (EPA)

Državljanin Južne Koreje Hon Chang Joon, uhapšen zajedno s ‘kraljem kriptovaluta’ Kwonom Do-hyungom, izručen je u tu azijsku državu u skladu s rješenjem koje je donijelo Ministarstvo pravde Crne Gore, saopćila je Uprava policije, prenosi agencija Beta.

On je, kako se navodi, predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja se odnose na prevaru u finansijsko-investicijskim uslugama, ulaganjima na tržištu kapitala, za koje je predviđena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji.

Izručenje Do Kwona traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države zbog prevara ulagača u kriptovalute, koje se mjere desecima milijardi američkih dolara.

Krajem novembra Crnogorski viši sud je odobrio ekstradiciju, a kojoj državi će Do Kwon biti izručen, odlučit će ministar pravde Andrej Milović.

Nekadašnji ‘kralj kriptovaluta’ i njegov saradnik Hon Chang Joon (37) uhapšeni su 23. marta 2023. na podgoričkom aerodromu po potjernici koju su za njima 22. septembra prošle godine raspisale korejske vlasti zbog optužbe za prevaru od 40 milijardi dolara.

Pri pokušaju da napuste Crnu Goru, privatnim letom za Dubai, koristili su pasoše Kostarike, a kod sebe su imali i putne isprave i lične karte Belgije s tuđim imenima.

Nekadašnji ‘kralj kriptovaluta’ je bio u centru afere o navodnom finansiranju Pokreta “Evropa Sad” (PES) i njegovog lidera Milojka Spajića, koji je u međuvremenu izabran za premijera.

Izvor: Agencije