EU kritikuje Kosovo zbog zatvaranja srpskih kancelarija

Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, rekao je portparol EU-a Peter Stano.

Pripadnici kosovske policije pretresli su prostorije opština Peć, Istok i Klina koje su radile prema sistemu Srbije te zabranile njihov rad (Reuters)

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog iznenadnih zatvaranja kancelarija na Kosovu kojima upravlja Srbija, upozoravajući da bi postupak mogao otežati život tamošnjoj manjini.

“Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju portparola EU-a Petera Stane.

Pripadnici kosovske policije pretresli su prostorije opština Peć, Istok i Klina koje su radile prema sistemu Srbije te zabranile njihov rad.

Administrativno sjedište ovih opština bilo je u mjestima Goraždevac, Osojane i Vidanje na zapadu Kosova koja su uglavnom naseljena Srbima.

Prošle sedmice kosovska policija je zatvorila još četiri opštinske administracije koje su radile prema sistemu Srbije, a bile su smještene u Dragašu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova ranije je najavio zatvaranje ovih opštinskih administracija uz poruku, “da će uskoro jedina institucija Srbije u Republici Kosova biti njena ambasada u Prištini”.

 

Pozivajući na smanjenje tenzija između Kosova i Srbije Stano je rekao da je “predviđeno da se status ovih struktura riješi u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a”, te da je potrebno izbjeći jednostrane poteze.

“EU poziva Kosovo da izbjegava jednostrane akcije koje bi mogle podići tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU-a”, rekao je Stano.

Zabrinutost zbog posljednjih akcija na Kosovu izrazio je i američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier. Rekao je da “nedavni postupci vlasti Vlade Kosova imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu”.

“Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije, i kao posljedica, ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Američkih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni”, rekao je Hovenier.

Izvor: Al Jazeera i agencije