Srbija neće prihvatiti međunarodnu istragu izbornog procesa

Istraga na koju poziva Evropski parlament, tvrdi premijerka Srbije Ana Brnabić, bila bi direktno kršenje suvereniteta i miješanje u unutrašnje stvari Srbije.

Podršku opozicije rezoluciji Ana Brnabić nazvala je sramotom (REUTERS/Zorana Jevtic)

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da ta zemlja ne može prihvatiti međunarodnu istragu izbornog procesa.

Istraga na koju poziva Evropski parlament, tvrdi Brnabić, bila bi direktno kršenje suvereniteta i miješanje u unutrašnje stvari Srbije.

Podršku opozicije takvoj rezoluciji nazvala je sramotom.

“Međunarodna istraga bi bila direktno kršenje suvereniteta republike Srbije, takvu istragu ne bi dozvolila nijedna jedina zemlja EU-a; evo pitajte Italiju, Francusku, Nemačku, Češku, Poljsku da li bi dozvolili međunarodnu istragu bilo čega u svojoj sopstvenoj zemlji, to bi značilo gaženje njihovih institucija, njihovog suvereniteta. Ne nikada ne bi dozvolila”, rekla je Brnabić.

Spremnost za saradnju

Istaknula je da je Srbija više nego spremna sarađivati s ODIHROm – promatračkom misijom OSCE-a koja prati izborne procese, te da su ispunili najviše njihovih preporuka u odnosu na ostale zemlje.

Emanuele Giaufret, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, kazao je: “Sada čekamo finalni izvještaj Ureda za demokratske institucije i ljudska prava o izborima u Srbiji, za koji se nadamo da će uskoro biti završen. Svakako, ohrabrujemo Vladu Srbije da brzo nakon tog izvještaja postupi onako kako ODIHR predlaže.”

Izbori u Srbiji održani su 17. decembra, a najviše mandata na državnom nivou osvojio je vladajuća Srpska napredna stranka.

Opozicija tvrdi da su izbori pokradeni.

Izvor: Al Jazeera