Vučić predstavio ruski antidron sistem i najavio ulaganje u novu generaciju artiljerije

Na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, prvi put je javnosti predstavljen sistem ‘Repelent’.

Vučić na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave (Dimitrije Nikolić / Tanjug)

“U toku su ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave.

“Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode”, rekao je Vučić tokom obilaska, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije, prenosi Tanjug.

“Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, NORA 70mm”, rekao je Vučić.

Ulaganje u nove mašine

Pitao je proizvođače kada će sve to biti dio srbijanske vojske i dobio odgovor da u Tehnički optini centar može da bude predat narednih mjesec i da bi sve moglo biti završeno do kraja godine.

Tokom obilaska tenkova, Vučić je rekao da, bez obzira što se dosta ulaže u razvoj dronova, “ipak ništa ne može da se zauzme dok to nije zauzeo tenk”.

“Petoletka i Zastava su dobre fabrike, ali je način proizvodnje i dalje na primitivnom nivou i ne može da bude serijski dok ne uložimo u nove mašine. Ono što je glavno pojačanje, to je ovde sistem ALAS, koji takođe ulazi u Tehnički opitni centar”, rekao je Vučić.

(Dimitrije Nikolić / Tanjug)

Proizvodnja artiljerijskih projektila

Vučić je, između ostalog, rekao da je Srbija sa proizvodnjom od više od 50.000 artiljerijskih projektila velikog kalibra značajna na evropskom nivou, te najavio da će pokušati da dostigne proizvodnju artiljerijskog projektila od 100.000 komada godišnje.

“Jučer je Scholz (njemački kancelar op.a.a) rekao da će pokušati da digne nemačku proizvodnju na 200.000 komada takvih najvažnijih artiljerijskih projektila, obično do 155 milimetara. Ako može Nemačka 300.000, mi ćemo 100.000 napraviti”, poručio je Vučić.

Dodao je da je općenito velika potražnja za municijom i oružjem, kao i da “niko ne može da proizvede dovoljno”.

(Dimitrije Nikolić / Tanjug)

“Da otvorimo još 10 fabrika, toliko ljudi vole da se biju po svetu, da je to čudo. Svi samo traže municije. Svima fali municije”, konstatovao je Vučić.

Dron-kamikaza ‘gavran’

Predsjednik Srbije je istakao da velike nade polaže u dron-kamikazu “gavran” koji je proizvod srpske kompanije Jugoimport, ističući da će država platiti koliko god je potrebno kako bi do maja ili juna sljedeće godine ušao u upotrebu.

“Ja imam veliku nadu da ovo uradite. ‘Gavran’ mi je velika želja i nada. Platićemo koliko god je potrebno samo da do maja, juna sledeće godine uđe u upotrebu”, rekao je Vučić.

Predstavnik kompanije Jugoimport pojasnio je da dron “gavran” može odletjeti do cilja koji je udaljen oko 50 kilometara, a nakon toga može da kruži oko deset minuta oko cilja.

“Za to vreme operator može pomoću kamere da posmatra cilj. To je vrlo moćno sredstvo koje cilj pogađa odozgo i protiv njega praktično nema zaštite”, objasnio je.

Dodao je da “gavran” može uništiti svaki cilj do 50 kilometara, da je plan da se u nekom narednom razvojnom periodu domet “gavrana” poveća na 150 kilometara.

(Dimitrije Nikolić / Tanjug)

Predstavljen antidron sistem ‘Repelent’

Osim toga, antidron sistem “Repelent” danas je prvi put predstavljen javnosti.

Riječ je o ruskom sistemu koji može da suzbije ili uništi rojeve izviđačkih, špijunskih bespilotnih letjelica i dronova, na teritoriji od 30 kilometara.

“Stigao je Repelent. Ovo je Repelent. Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan” istakao je Vučić.

Predstavnici Vojske Srbije su istakli da je sistem “Repelent” namijenjen za detekciju i izviđanje bespilotnih vazduhoplova, kao i vršenje statističke obrade podataka, održavanje nivoa prijetnje i eventualno ometanje svih radiokanala upravljanja i kanala satelitske navigacije.

Također su istakli da je cilj tog sistema odvraćanje potencijalnog napada bespilotnog drona, kao i da pokriva prostor od 30 kilometara.

Kako se navodi, riječ je o sisistemu koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronski suzbija prijenos podataka bespilotnih letjelica.

“Repelent” je projektovan za elektronsko praćenje bespilotnih letjelica na osnovu signala radio-elektronskih sredstava i suzbijanje njihovih sistema upravljanja, a razvio ga je 2016. godine Ruski naučno-tehnički centar za elektronsku borbu. Sistem je težak više od 20 tona.

Izvor: Agencije