Ambasada SAD-a o proslavi 9. januara: Očekujemo istragu

SAD je i ranije reagovao na antidejtonsko djelovanje i neće oklijevati da to uradi i ubuduće, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januara, ističu iz Ambasade SAD-a u BiH (Fena)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom obilježavanja neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske 9. januara.

“U više svojih presuda, Ustavni sud BiH jasno je istakao da je obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara neustavno. Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, saopćila je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Naveli su da Član III (3) Dejtonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH.

“Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja”, istakli su.

Kako je dalje istaknuto, Sjedinjene Američke Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom dana Republike Srpske devetog januara.

“Sjedinjene Američke Države reagovale su i prije na antidejtonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće”, zaključuje se u saopćenju Američke ambasade.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada