Kosovo više neće pokrivati državne simbole na srpskim registracijskim tablicama

Na sajtu Vlade piše da ‘uklanjanje ovog režima jeste akt dobrosusjedskih odnosa’ i da ‘dolazi poslije potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije’.

Odluka je donesena na elektronskoj sjednici Vlada, a stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu (Al Jazeera)

Vlada Kosova je usvojila Odluku kojom je odobrila prestanak obaveznog stavljanja naljepnica na registarske tablice vozila registrovanih u Srbiji.

Na sajtu Vlade piše da “uklanjanje ovog režima jeste akt dobrosusjedskih odnosa” i da, kako je navedeno, “dolazi poslije potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije”.

Odluka je donesena na elektronskoj sjednici Vlada, a stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, dodaje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je krajem decembra rekao da je Vlada Srbije donijela odluku kojom je omogućia kretanje vozilima sa “RKS”, odnosno kosovskim tablicama.

Odluka Srbije ‘iz praktičnih razloga’

On je rekao novinarima da je ta odluka donesena iz praktičnih razloga kako bi se omogućila sloboda kretanja za sva vozila, a naročito radi olakšavanja života Srba na Kosovu.

Po njegovim riječima, ta odluka koja je stupila na snagu 1. januara, ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, niti prejudicira određivanje njegovog konačnog statusa.

Vlada Kosova započela je u oktobru prošle godine proces preregistracije vozila sa srpskim oznakama za gradove na Kosovu na RKS tablice, na što je Beograd reagirao povlačenjem predstavnika Srba iz institucija Kosova, uključujući i policiju.

Uslijedio je niz kriza i napetosti na sjeveru, a kulminacija je bila akcija paravojne grupe Srba i sukob s kosovskom policijom u sjevernokosovskom selu Banjska kada je ubijen jedan kosovski policajac i tri pripadnika grupe naoružanih Srba.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada