Mađarski general Sticz preuzeo komandu nad EUFOR-om u BiH

General Sticz kazao je kako će u cijelosti biti posvećen misiji EUFOR-a, koji je zbog povećanih sigurnosnih izazova ojačan od prošle godine.

U sastavu EUFOR-a, koji broji blizu hiljadu i po pripadnika, trenutno su vojnici iz 23 države (EPA)

Mađarski general Laszlo Sticz u srijedu je preuzeo komandu nad vojnim snagama Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR), a na toj je dužnosti naslijedio austrijskog generala Helmuta Habermayera.

Ceremoniji primopredaje komande u bazi EUFOR-a kod Sarajeva prisustvovao je i general Hubert Cottereau, vrhovni komandant operacije Althea, koji tu dužnost obavlja iz sjedišta u Belgiji.

General Sticz kazao je kako će u cijelosti biti posvećen misiji EUFOR-a koji je zbog povećanih sigurnosnih izazova ojačan od prošle godine.

“Odlučan sam nastaviti tamo gdje su moji prethodnici stali”, kazao je Sticz, dodavši kako je uvjeren u sigurnu budućnost BiH, prenijela je Hina.

General Habermayer je na odlasku, ipak, upozorio na pojačane napetosti u zemlji u protekloj godini, ukazujući posebno na opasnost od neodgovorne retorike političara.

Prvi Mađar na čelu misije u BiH

General-major Sticz prvi je Mađar na čelu evropske vojne misije u BiH, a oficiri iz te zemlje uglavnom su do sada obavljali niže komandne dužnosti.

Komandanti EUFOR-a u proteklih desetak godina bili su austrijski generali, no vlada u Beču odlučila je odustati od toga nakon procjene kako su joj vojni kapaciteti nužni u samoj zemlji, prije svega zbog kontroliranja migrantske krize.

Odluka Budimpešte da tijelima EU-a ponudi preuzimanje komande nad EUFOR-om, što je i prihvaćeno, u samoj je BiH izazvala zabrinutost kod dijela političara koji strahuju zbog bliskih veza koje mađarski premijer Viktor Orban ima s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, koji otvoreno zagovara secesionističku politiku.

U sastavu EUFOR-a, koji broji blizu hiljadu i po pripadnika, trenutno su vojnici iz 23 države.

Izvor: Agencije