Lajčak: Normalizacija odnosa Srbije i Kosova svima od koristi

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas je boravio u Prištini.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Foto: Anadolija

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas je boravio u Prištini gdje je razgovarao sa predsjednicom i premijerom Vjosom Osmani i Albinom Kurtijem.

Ovom prilikom je Lajčak poručio kako Srbija i Kosovo trebaju normalizirati odnose jer je to svima od koristi.

„Ostvaren je mali napredak u normalizaciji odnosa. Imamo sporazum od februara i marta prošle godine. To znači da se mi više ne trebamo pitati šta treba uraditi niti na koji način – pitanje je kada to uraditi“, izjavio je slovački diplomata.

„Naravno, ako pitate mene, ja bih rekao ‘bez odgađanja’, što prije treba početi provedbu. Imao sam duge diskusije s premijerom Kurtijem i njegovim prvim zamjenikom (Besnikom) Bislimijem, analizirat ću šta sam čuo ovdje, ali i jučer u Beogradu. Obavijestit ću zemlje članice i čelnike EU kako bi pripremili iduće korake.“

Osmani poziva na ukidanje mjera EU

Agencija Beta prenosi AP koji je objavio da je Lajčak, izaslanik EU za Zapadni Balkan, pozvao Kosovo i Srbiju da “posustale razgovore” o normalizaciji nastave prije izbora za Evropski parlament u junu.

Dodaje se kako EU i SAD „vrše pritisak na obje države da provedu sporazume koje su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti postigli u februaru i martu” 2023. godine.

Predsjednica Kosova Osmani naglasila je potrebu provođenja Briselskog sporazuma i aneksa o njegovoj primjeni. Ona je pozvala na ukidanje mjera koje je Evropska unije uvela Kosovu zbog tenzija na sjeveru.

Osmani je ponovila da nacrt statuta zajednice opština sa srpskom većinom treba protumačiti kosovski Ustavni sud.

Kurti o međusobnom priznavanju

Premijer Kosova Kurti je, kako je saopćio njegov kabinet, sa Lajčakom danas u Prištini razgovarao o “aspektima koji se odnose na punu implementaciju Osnovnog sporazuma iz Brisela i Implementacionog aneksa iz Ohrida”, prenosi Beta.

U saopćenju Vlade Kosova se navodi kako su razgovarali i o “pravnoj sigurnosti putem potpisivanja (sporazuma iz Brisela i Aneksa iz Ohrida), ali i o drugim temama i pitanjima kao što su poštovanje zakonskih procedura za vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova”.

“Vlada Republike Kosovo ostaje posvećena punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznavanju kroz proces ravnopravnog, uravnoteženog i fer dijaloga za obje strane”, piše u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije