Talat Xhaferi prvi premijer Albanac u Sjevernoj Makedoniji

Xhaferi je izabran za premijera tehničke vlade Sjeverne Makedonije, kao prvi Albanac na toj funkciji.

Xhaferi će voditi tehničku vladu 100 dana do parlamentarnih izbora, zakazanih za 8. maj. (Al Jazeera)

Skupština Sjeverne Makedonije izglasala je tehničku vladu na čelu s novim premijerom Talatom Xhaferijem, prenosi Anadolija.

Xhaferi je izabran za premijera tehničke vlade Sjeverne Makedonije, kao prvi Albanac na toj funkciji.

U skupštinskoj sali bilo je prisutno 111 poslanika, od kojih je 65 glasalo za, a tri protiv.

Xhaferi će voditi tehničku vladu 100 dana do parlamentarnih izbora, zakazanih za 8. maj.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnio je u četvrtak ostavku na funkciju šefa Vlade, u okviru priprema za parlamentarne izbore.

U skladu s Przynskim sporazumom, koji je postignut u junu 2015. za rješavanje tadašnje političke krize u zemlji, Vlada podnosi ostavku i 100 dana prije dana izbora bira se tehnička vlada koja će provesti izbore.

Predsjednički izbori u aprilu

Odredbe Sporazuma dio su Zakona o Vladi, gdje je, između ostalog, predviđeno nekoliko ministarskih mjesta i za opoziciju.

Politički lideri u Sjevernoj Makedoniji dogovorili su u decembru 2023. datume održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Dogovoreno je da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila 2024. godine, a drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati zajedno s parlamentarnim izborima 8. maja 2024. godine.

Prema dogovoru vladajuće koalicije SDSM i DUI, u posljednjih 100 dana premijer je trebao biti iz redova DUI-ja. Ova stranka odlučila je da za mandatara tehničke vlade bude predložen dosadašnji predsjednik Skupštine Talat Xhaferi, koji je iz tog razloga morao da podnese ostavku na donedavnu funkciju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada