Xhaferi prvi Albanac mandatar za novu vladu Sjeverne Makedonije

Predsjednik Stevo Pendarovski dodijelio je mandat Talatu Xhaferiju za sastav tehničke vlade, o kojoj će se glasati u nedjelju.

Talat Xhaferi je prvi mandatar za formiranje vlade u Sjevernoj Makedoniji iz redova albanske etničke zajednice (Anadolija)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski dodijelio je mandat Talatu Xhaferiju za sastav tehničke vlade, o kojoj će se glasati u nedjelju.

Ova vlada, koja se formira 100 dana prije održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora, treba organizirati izbor novog predsjednika države i izvršne vlasti.

U vladi će ministre imati i opozicijski VMRO-DPMNE u dva resora – u policiji te za rad i socijalna pitanja.

Formiranje tehničke vlade uvedeno je 2016. kako bi opozicija imala kontrolu u izbornom procesu.

Koalicijskim dogovorom 2020. utvrđeno je da albanski DUI predloži mandatara, tako da bi prvi put od osamostaljenja zemlje vladu predvodio etnički Albanac.

Jovan Mitreski je ranije tokom dana položio zakletvu i preuzeo funkciju predsjednika Sobranja Sjeverne Makedonije.

Politički lideri u Sjevernoj Makedoniji dogovorili su u decembru 2023. datume održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Dogovoreno je da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila 2024. godine, a drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja 2024. godine.

 

Izvor: Agencije