Crna Gora: Prvi rezultati popisa, minimalan rast broja stanovnika

Ovo tehničko pitanje u Crnoj Gori je pretvoreno u političko; osnovni pritisak na stanovnike zemlje tokom popisne kampanje bio je fokusiran na nacionalno izjašnjavanje i na jezik kojim govore.

Prema prvim preliminarnim rezultatima popisa, koje je u četvrtak objavila crnogorska agencija Monstat, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, oko dva posto više nego 2011, no politički najvažniji rezultati, o nacionalnoj strukturi i jeziku, nisu još dostupni a bit će obrađeni i objavljeni u drugoj polovici godine.

Popis, koji je proveden u decembru 2023, pokazao je najveće povećanje broja stanovnika u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, u kojima živi preko polovina stanovnika Crne Gore. U Podgorici, glavnom gradu, koncentrisana je četvrtina crnogorskog stanovništva.

“U ove četiri općine je skoncentrisano 53 posto stanovništva Crne Gore. U ostalim općinama imamo značajno manji broj stanovnika. Najmanji broj stanovnika imamo u Šavniku, Plužinama i Žabljaku”, saopćila je na konferenciji za novinare Snežana Remiković iz crnogorske agencije za statistiku.

Najveći pad broja stanovnika ima mala općina Plužine, na granici s Bosnom i Hercegovinom, koja je od 2011. izgubila trećinu ukupnog broja stanovnika i sad ih ima nešto preko dvije hiljade, dok je Podgorica zabilježila najveći rast od 22.000 i sada službeno ima preko 180 hiljada stanovnika.

Kako je saopćeno iz Monstata, ostali podaci popisa, poput onih o nacionalnoj pripadnosti, bit će objavljeni u drugoj polovini godine, kada budu obrađeni.

Politički pritisci

Popis u Crnoj Gori dva puta je odgađan tokom prošle godine, a popisna kampanja ličila je na političku kampanju u vrijeme izbora. Osnovni pritisak na stanovnike te zemlje bio je fokusiran na nacionalno izjašnjavanje i na jezik kojim govore.

U tome je prednjačila Srpska pravoslavna crkva čiji su čelnici, kako piše Hina, pozivali stanovnike Crne Gore da se izjasne kao Srbi i da govore srpskim jezikom, zbog čega su procrnogorske stranke zaprijetile da će bojkotovati popis.

Posljednji popis u Crnoj Gori održan je 2011. i pokazao je da u toj zemlji živi oko 625 hiljada stanovnika, od kojih se njih 45 posto izjasnilo da su Crnogorci, 28 posto da su Srbi, dok je Bošnjaka bilo oko devet posto, Albanaca pet posto i Hrvata jedan posto.

Srpskim jezikom govorilo je, prema tom popisu, 43 posto, a crnogorskim 37 posto stanovništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije