Tužilaštvo: Nezakonito izdavane iskaznice Obavještajno-sigurnosne agencije BiH

Sve osobe koje posjeduju nezakonito izdavane iskaznice pozvane su da to prijave kako ne bi bili podvrgnuti krivičnom progonu.

Bivši čelnik OSA-e Osman Mehmedagić razriješen je dužnosti u februaru, a uhapšen u decembru prošle godine (Armin Durgut/PIXSELL)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je prikupilo dokaze o nezakonitom izdavanju iskaznica Obavještajno-sigurnosne agencije te zemlje (OSA BiH) pa je u ponedjeljak pozvalo sve osobe koje posjeduju takve dokumente da to prijave kako ne bi bili podvrgnuti krivičnom progonu.

Državno tužilaštvo saopćilo je kako postoje dokazi da su službene i takozvane počasne iskaznice OSA-e izdavane osobama koje na to nemaju pravo.

“Pozivaju se svi građani koji nisu aktivni ili penzinisani zaposlenici ove agencije da posjedovanje takvih iskaznica prijave Tužilaštvu BiH najkasnije do 5. februara kako bi izbjegli krivični progon”, stoji u saopćenju glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića.

Slučaj otvoren nakon hapšenja zastupnika

Pitanje o tome kako i kome su izdavane iskaznice OSA-e otvoreno je nakon navoda da je jednu takvu imao i zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije BiH Salko Zildžić, kojeg je policija u septembru prošle godine uhapsila pri ulasku u Srbiju.

Istragu je nakon toga otvorilo i Tužilaštvo BiH.

Bivši čelnik OSA-e Osman Mehmedagić razriješen je dužnosti u februaru prošle godine, a uhapšen u decembru zajedno sa tadašnjim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom pod sumnjom da su, koristeći kapacitete OSA-e, nezakonito prisluškivali druge sudije i tužioce.

Obojica su i dalje u pritvoru, a istraga protiv njih još traje.

Izvor: Agencije