Blinken traži pritisak na Čovića zbog opstrukcije plinovoda između Hrvatske i BiH

Američki državni sekretar označio je čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kao direktnog krivca za odugovlačenje početka izgradnje plinovoda.

Blinken je pozvao gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomatije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića, da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi ‘prestao s opstrukcijama’ plinskog povezivanje Hrvatske i BiH, prenosi Hina pozivajući se na medije u BiH.

Kopiju Blinkenovog pisma najprije su objavili internet portali u Bosni i Hercegovini, a autentičnost je potvrdio ministar vanjskih poslova BiH za lokalne medije. U njemu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za ‘vašu energetsku sigurnost’.

Direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje plinovoda američki državni sekretar označio je čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Zaključio je da kašnjenje s nastavkom izgradnje plinovoda prijeti njegovoj realizaciji, piše agencija.

„S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju“, stoji u Blinkenovu pismu.

‘Korupcija i samopogodovanje’

Po njegovim navodima, zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

„Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU“, dodao je Blinken.

Blinken je pozvao gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji te da posao plinskog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sjedištem u Sarajevu.

„Sjedinjene Američke Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne plinske interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti“, stoji u pismu.

U kopiji koju su objavili mediji u BiH navodi se da je identično pismo sa zahtjevom upućeno i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Ovisnost o ruskom plinu

Ovaj oštar istup američkog državnog sekretara uslijedio je nakon što je prošle godine ambasador SAD-a također prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje plinovoda između BiH i Hrvatske.

U svom nedavnom intervjuu za izdanje Večernjeg lista za BiH Čović je rekao kako ova stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s evropskim direktivama i Evropskom energetskom zajednicom.

Projekt Južne plinske interkonekcije trebao bi povezati plinovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala biti ovisna samo o ruskom plinu koji pristiže turskim plinskim tokom. S Hrvatskom bi se trebao spojiti na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva odvojka – jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada