Udruženja žrtava u BiH traže od EUFOR-a da zaštiti povratnike u RS-u

Pet udruženja navelo je u zajedničkom saopštenju da će se sami organizovati u slučaju da se povratnici u ovom bh. entitetu ne zaštite.

Predstavnici udruženja pozvali su EUFOR da zaštite bošnjačke povratnike koji su sve češće meta napada (EPA)

Pet udruženja iz Bosne i Hercegovine zajedničkim saopštenjem pozvala su EUFOR i predstavnike NATO-a u BiH da zaštite povratnike u bh. entitetu Republika Srpska.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš i Savez logoraša u BiH poručili su kako je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni koraci u zaštiti povratnika.

Reakcija udruženja došla je nakon sve učestalijih napada na povratnike u entitet Republika Srpska.

‘Nećemo više tolerisati’

„Nakon što su napadi na povratnike u entitet RS postali svakodnevnica i da MUP RS kao i Tužilaštva u RS-u nemaju namjeru poduzimati bilo kakve radnje sa ciljem sprječavanja i kažnjavanja počinioca, a u cilju zaštite povratnika koju su postali očita meta za iživljavanje, pozivamo još jednom EU snage i NATO snage, stacionirane u Bosni I Hercegovini, da zaštite Bošnjake. U protivnom, njih ćemo smatrati odgovornim za eskalaciju nasilja.”

“Jasno i nedvosmisleno kažemo da takvo ponašanje nećemo više tolerisati po cijenu samoorganiziranja u svrhu zaštite naših povratnika“, navodi se u zajedničkom saopštenju pet udruženja.

Posljednji napad na bošnjačke povratnike izvršen je 3. septembra oko 20:00 sati u Kamenici kada je napadnut povratnik Senad Sejfić.

Kako je saopšteno, napad je izvršen od strane nekoliko osoba u alkoholisanom stanju, koji su u povratku sa neke fešte zaustavili se u bošnjačkom mjestu Kamenica Gornja i počeli praviti nerede.

Izvor: Al Jazeera i agencije