KFOR u Banjskoj: Spremni smo odgovoriti ako bude potrebe

Kako se navodi u saopćenju međunarodnih snaga dostavljenom medijima, kosovska policija ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu.

Neobilježena vozila parkirana kod manastira Banjska gdje su upali napadači (Reuters)

Misija KFOR-a saopćila je da nastavlja pomno pratiti situaciju u Banjskoj, na sjeveru Kosova, kao i da su njene trupe prisutne u tom području i spremne odgovoriti ako bude potrebno.

Kako se navodi u saopćenju međunarodnih snaga dostavljenom medijima, kosovska policija ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu.

„Komandant KFOR-a je u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim instancama, uključujući EU, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama u Prištini, te intenzivno radi na pronalaženju rješenja“, navodi se u saopćenju međunarodnih snaga.

„Misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a oštro osuđuje napad na kosovsku policiju i upućuje izraze najdubljeg saučešća porodici i voljenima preminulog”, navodi se u saopćenju.

Lajčak: Vratiti se dijalogu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak osudio je napad na kosovsku policiju, poručivši kako se svi trebaju vratiti dijalogu.

„Najoštrije osuđujem stravičan napad na kosovsku policiju. Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo“, poručio je Lajčak na društvenoj mreži X (Twitter), te dodao kako počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. „Svi se moraju odmah vratiti dijalogu”.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je kako je potrebno utvrditi sve činjenice o napadu na ulazu u selo Banjska, kao i da se odgovorni za to moraju izvesti pred lice pravde.

On je istovremeno najoštrije osudio, kako je rekao, „gnusan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije” u Banjskoj na sjeveru Kosova.

„Još više nevinih života ugroženo je u neprijateljstvima koja traju u okolini manastira Banjska. Ovi napadi moraju odmah prestati”, rekao je Borrell i istakao je da je EULEX, kao druga odgovorna misija za sigurnost na terenu, u bliskom kontaktu s vlastima i KFOR-om.

Brojne reakcije ambasada

Šef misije OSCE-a na Kosovu Michael Davenport najstrože je osudio napad na policiju Kosova. On je preko platforme X napisao da izražava duboko saučešće porodici i kolegama poginulog policajca.

„Počinioci ovih gnusnih zločina moraju brzo biti izvedeni pred sud. Mir mora biti ponovo uspostavljen, a dijalog u interesu svih zajednica mora se nastaviti”, napisao je Davenport.

Napad su osudili i zatražili brzo utvrđivanje odgovornosti i drugi međunarodni predstavnici na Kosovu, šefica UNMIK-a, ambasada SAD-a, ambasador Njemačke…

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada