Vlasti bh. entiteta RS neće prihvatiti odluke Suda BiH

Ukoliko bude nametnut zakon o imovini, bit će održana sjednica Narodne skupštine i proglašena nezavisnost Republike Srpske, rekao je Milorad Dodik.

Milorad Dodik: RS sposoban i spreman da brani svoj Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet (Pixsell)

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, izjavio je u srijedu kako vlasti RS-a neće prihvatiti odluke Suda Bosne i Hercegovine, “jer se na njihovu objektivnost ne može računati“.

Nakon sastanka predstavnicika vlasti iz RS-a i dužnosnika iz ovog bh ebtiteta na državnom nivou, održanog u Banjoj Luci, kazao je će, ukoliko bude nametnut zakon o imovini, biti održana sjednica Narodne skupštine i proglašena nezavisnost RS-a, prenosi mediji iz Banje Luke.

Dodik je rekao da je postignuto potpuno jedinstvo te da je RS sposoban i spreman branit “svoj Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet”.

Donijeti novi izborni zakon BiH

Učesnici sastanka odbacili su optužnicu podignutu protiv predsjednika RS-a i drugih, uz konstataciju da Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nisu ustavna kategorija.

“Njihovo djelovanje nema veze sa pravom i zakonom, a to najbolje govori činjenica da djeluju u skladu sa zakonom koji je nametnuo stranac”, kazao je Dodik.

Naveo je da je optužnica podignuta protiv njega “dobra vijest, jer će na suđenju morati da dokažu da je Christian Schmidt ono za šta se predstavlja”.

“Optužen sam za krivično djelo neizvršavanje odluka Visokog predstavnika. Da bi mi sudili, morat će da dokažu da je Christian Schmidt ono za šta se predstavlja i da može nametati zakone”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Pojasnio je da će Sudu morati predočiti odluku o imenovanju Schmidta, da javnost vidi ko je tu odluku potpisao i na osnovu čega.

Govoreći o radu na nivou Bosne i Hercegovine, rekao je da se prioritetno moraju riješiti pitanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovne, odnosno donošenje zakona, rješavanje statusa stranih sudija u tom sudu te da je prihvatljivo da apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine može biti smješten u Banjoj Luci.

Ponovili da ne priznaju visokog predstavnika

Kazao je da je RS spreman razgovarati i o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

“Potrebno je donijeti novi izborni zakon [Bosne i Hercegovine], koji može samo da odredi pravac Centralne izborne komisije [CIK Bosne i Hercegovine], u smislu biranja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i poslanika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Republika Srpska, po Ustavu Bosne i Hercegovine, ima pravo da provede izbore za sve druge nivoe, a to su predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština, lokalne izbore, delegate u Dom naroda i Vijeće naroda”, rekao je Dodik.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, kazao da je potvrđena optužnica Suda Bosne i Hercegovine protiv Dodika nije pravno utemeljena te da je izvan mandata Ureda visokog predstavnika (OHR).

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, rekao je da je RS privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Složili smo se da je [visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian] Schmidt nelegalan i da je najveći uzročnik krizne situacije u Bosni i Hercegovini”, kazao je Košarac, dodajući da se na nivou Bosne i Hercegovine neće odlučivati ni o jednom zakonu dok se na dnevni red ne stavi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada