Vlada RS-a priznala: Fotografija Bošnjakinje prognane iz Žepe prikazana kao srpska žrtva

Vlada RS-a tvrdi da prikazivanje fotografije predstavlja nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video-materijal, a koju je angažovala Vlada Srbije.

Nermina Mujkić u naručju majke Sabine 1995. godine u Žepi (Joel Rabine/AFP)

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske u današnjem saopćenju priznalo je da je tokom obilježavanja godišnjice „Oluje“ u Prijedoru prikazana fotografija Bošnjakinje iz Žepča kao srpske izbliglice iz Hrvatske.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a tvrde da prikazivanje fotografije predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video-materijal, a koju je angažovala Vlada Srbije.

Dodali su da je agenciju angažiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

“Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom ‘zločinačke akcije Hrvatske vojske’ bilo dostojanstveno te da su poslane poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod ‘Republike Srpske Krajine’ kao i narod visoke Krajine”“, navedeno je u saopćenju.

Prilikom zajedničkog obilježavanja godišnjice „Oluje“ u Prijedoru vlasti entiteta Republika Srpska i Srbije koristile su i fotografiju bošnjačkih izbjeglica, dok se govorilo o operaciji Hrvatske vojske.

Agencija uputila izvinjenje

Agencija Pozitiv izvinila se danas i preuzela odgovornost zbog, kako je navedeno, nenamjerne greške prilikom izrade multimedijalnih sadržaja za potrebe obilježavanja godišnjice oružane akcije “Oluja” u petak, 4. avgusta u Prijedoru, kada se na panelu tokom obraćanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pojavila fotografija prognane Bošnjakinje iz Žepe.

Agencija je uputila izvinjenje porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim učesnicima komemorativnog skupa, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukodovstvu Republike Srpske i Srbije, jer je u pitanju, kako su istakli, isključivo i jedino greška za koju je kriva agencija Pozitiv.

Agencija Pozitiv je poručila i da, iako je napravila grub propust iza koga stoji, to ne može i ne smije da se koristi “kako bi se dodatno umanjilo stradanje srpskog naroda”. Ističe se da ta nenamjerna greška “ne može da promijeni historijsku činjenicu da je 1995. godine u akciji Oluja sprovedeno etničko čiščenje srpskog naroda, najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata na tlu Evrope”.

“I baš kao što su predstavnici državnog vrha u Prijedoru istakli – poštujemo sve žrtve, bez presedana, ali nikada nećemo zaboraviti sve srpske žrtve i sve preživjele Srbe koji su preko noći protjerani sa svojih ognjišta. Izražavamo iskrenu nadu da se naša greška, za koju će odgovorni snositi posljedice, neće zloupotrebljavati kako bi se nastavilo sa minimizacijom bola, tuge i nesreće koji je nanijet Srbima prije 28 godina”, ističe se u saopštenju.

Fotografija je podijeljena i na službenom profilu predsjednika RS-a Milorada Dodika (Twitter)

Fotografija na Dodikovom profilu

Na fotografiji prikazanoj tokom govora predsjednika RS-a Milorada Dodika prikazane su bošnjačke izbjeglice iz Žepe protjerane 1995. godine pred naletom vojske Republike Srpske koja je počinila genocid u Srebrenici.

Beba s fotografije nastale u Žepi 1995. godine Nermina Mujkić potvrdila je kako su na fotografiji ona i njena majka Sabina.

Tokom obilježavanja godišnjice Oluje u Prijedoru, kojem su prisustvovali zvaničnici bh. entiteta Republika Srpska, Srbije i pravoslavne crkve, na video-zidu prikazana je fotografija snimljena u julu 1995. godine – na kojoj se prepoznala izbjeglica iz Žepe.

Sporni prikaz na Twitteru je objavio predsjednik RS-a. Na fotografiji, koja se vidi iza Milorada Dodika, je Nermina Mujkić u majčinom naručju, koja je u tom trenutku imala tri mjeseca.

Fotografiju je Milorad Dodik objavio i na svom službenom Twitter profilu među nekoliko drugih fotografija.

“Oluja je bila udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske, koja je jedva dočekala da etnički očisti taj prostor od Srba. To se ne može oprostiti. Amerika može biti velika, ali je unižena i mala jer prema jednom malom narodu uporno održava negativan odnos, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji. Amerika od prvog dana ruši prava Republike Srpske i Dejtonski sporazum i nikad nije prestala. Danas kada obilježavamo Dan sjećanja na stradanje i progon Srba u “Oluji” treba istaći da je Prijedor grad stradalnik i grad junak. Nismo ovdje došli da omalovažavamo žrtve, ni predsjednik Srbije ni ja. Imamo pravo da obilježavamo naša stradanja i nikada neću dozvoliti da neko omalovažava srpski narod i Republiku Srpsku. Odlučili smo i da status boraca iz Republike Srpske Krajine bude izjednačen sa statusom boraca iz Srpske. Srpski narod je napravio dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, i borićemo se jednako za to”, napisao je Dodik na svom profilu, gdje je objavljena i fotografija izbjeglica iz Žepe.

Fotograf AFP-a Joel Robine je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada