Sud BiH povrdio presudu za zločin počinjen u Štrpcima

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora.

Krajem februara februara 1993. oteto je 20 civila iz voza te su ubijeni na području Višegrada (AP)

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su sedmerica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) osuđena na 91 godinu zatvora za učešće 27. februara 1993. godine u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada.

Braniocu osuđenih potvrdili su da je Sud Bosne i Hercegovine u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović su prvostepenom presudom osuđeni na po 13 godina zatvora jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvima 20 civila izvedenih iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar.

Tijela ubijenih bačena u Drinu

Dragičević je oslobođen optužbe da je, kao komandant Druge podrinjske brigade VRS-a iz Višegrada, izdao naređenje za odvođenje civila.

U presudi se navodi da su se optuženi s ostalim pripadnicima naoružane formacije kamionom dovezili do stanice u Štrpcima, gdje su neki od njih ušli u voz i nakon legitimiranja izveli 20 putnika, među kojima je bio kondukter u vozu, koje su kamionom odvezli u školu u Prelovu, gdje se nalazila komanda Prvog bataljona Druge podrinjske brigade VRS-a.

Civilima su naredili da uđu u salu škole i skinu odjeću, nakon čega su ih pretukli, žicom im vezali ruke te ih krvave kamionom odvezli do srušene kuće Rasima Polje u Mušićima, gdje su ubijeni iz vatrenog oružja, a njihova tijela su potom bačena u Drinu.

Kasnije su u jezeru Perućac pronađeni i identificirvani posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

U prvostepenoj presude je navedeno da je u likvidaciji 18 zarobljenih civila učestvovao Milan Lukić, a da su dvojica civila ubijena prilikom pokušaja bijega.

Doživotni zatvor za Milana Lukića

Jednog od njih usmrtio je osuđeni Nebojša Ranisavljević, a drugog nepoznati vojnik.

Lukića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu.

Sud Bosne i Hercegovine je početkom 2020. godine protiv njega podigao optužnicu zbog zločina u Štrpcima, koju je odbio primiti na služenju kazne u Estoniji.

Ranisavljević je na 15 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije