Vladajuća koalicija u BiH najavila usvajanje zakona iz evropske agende

Predstavnici stranaka iz državne vlasti u BiH dogovorili su usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, ombudsmanima i pristupu informacijama.

U Sarajevu je u toku sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebalo razmatrati usvajanje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, ombudsmenima i pristupu informacijama.

O tome su ranije danas saglasnost postigli predstavnici stranaka državne vlasti na sastanku u administrativnom centru Vlade bh. entiteta Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu.

Riječ je zakonima iz 14 prioriteta Evropske unije, važnih za eurointegracijski put zemlje. Na sjednici Parlamenta se očekuje i imenovanje SNSD-ovog ministra finansija Srđana Amidžića, što je također dogovoreno ranije na sastanku stranaka koalicije vlasti u BiH.

Predstavnici SNSD-a, HDZ-a, SDP-a, NS i NiP-a razgovarali su na sastanku koji je najavljen krajem jula radi usuglašavanja usvajanja obećanog seta zakona.

Zamah na evropskom putu

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je ranije da su se dogovorili oko zakona o VSTV-u, o ombudsmenima te o pristupu informacijama.

Dodao je da je dogovoren izbor ministra finansija BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i člana kolegija.

„Dogovoreno je da sutra na Vijeću ministara bude potvrđen Prijedlog zakona o Sudu BiH te novi zakon o strancima“, rekao je Dodik.

Istakao je da očekuje da na taj način bude odblokirana evropska agenda i da do nove godine BiH dobije status pregovarača o članstvu u EU, što je cilj svih članova koalicije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić naveo je da je današnji dogovor potvrda da ova parlamentarna većina želi da radi u dobroj vjeri na ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

„Siguran sam da će to naši partneri iz Brisela prepoznati u da ćemo u narednom periodu imati zamah na evropskom putu“, naglasio je Nikšić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje bi do kraja mjeseca mogla biti usvojena tri glavna zakona i da će novo mišljenje Evropske komisije o napretku BiH biti pozitivno.

Izvor: Agencije