Slovenija će ubrzano zapošljavati strane radnike

Strancima koji se prijave za rad u poplavljenim područjima Zavod za zapošljavanje Slovenije mora se izdati dozvola za rad u roku od 10 dana.

Podržana je ideja da se u program obnove pozovu nezaposleni (Reuters)

Ministar rada Slovenije Luka Mesec najavio je ubrzano zapošljavanje stranih radnika kako bi se što brže sanirala šteta od katastrofalnih poplava koje su početkom mjeseca pogodile tu državu.

Strancima koji se prijave za rad u poplavljenim područjima Zavod za zapošljavanje Slovenije mora se izdati dozvola za rad u roku od 10 dana kako bi mogli raditi i prije dobijanja dozvole od administrativne jedinice, koja ima rok od tri mjeseca.

Ministarstvo rada, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, radi na izradi spiska profesionalnih grupa koje će biti poželjne u sanaciji štete od poplava, prenosi Tanjug, pozivajući se na slovenske medije.

Angažman nezaposlenih i penzionera

U program obnove bili bi pozvani nezaposleni i penzioneri, ali u Savezu slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) su skeptični prema zapošljavanju penzionera, iako bi ta mjera važila samo pola godine.

“Ne želimo da se radno angažiranje penzionera nastavi nakon obnove područja nastradalih tokom poplava. Rad penzionera je jeftiniji, a jeftiniji rad znači nelojalnu konkurenciju za stalno zaposlene”, rekla je predsjednica ZSSS-a Lidija Jerkič.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Slovenije Marjan Trobiš podržao je ideju Ministarstva rada da se u program obnove pozovu nezaposleni.

“Imamo ljude o kojima se društvo solidarno brine i mislim da je na tim ljudima da nešto vrate društvu”, kazao je Trobiš.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada