Dodik potpisao zakon kojim se kriminalizira kleveta u RS-u

Kleveta i uvreda u ovom bh. entitetu postaju krivična djela, za koja su predviđene visoke novčane kazne – od 2.500 do više od 50.000 eura.

Izmjena zakona je izazavala oštre reakcije domaće i međunarodne javnosti (Al Jazeera)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u petak Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizira kleveta u tom bh. entitetu, što je mjesecima ranije izazivalo reakcije domaće i međunarodne javnosti.

Kleveta i uvreda u RS-u sada postaju krivična djela, za koja su predviđene enormno visoke novčane kazne – u rasponu od najmanje 2.500 do više od 50.000 eura.

“Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a koji je Narodna skupština RS-a usvojila na Četvrtoj redovnoj sjednici 20. jula 2023. godine”, navodi se u ukazu o proglašenju ovog zakona.

Dodik je ukaz potpisao nakon što su Vijeće za zaštitu vitalnog interesa te Ustavni sud RS-a odbacili zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na izmjene Krivičnog zakona kojima se kriminalizira kleveta u RS-u.

Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini bezuspješno su tražili da se ovako definiran zakon povuče iz parlamentarne rasprave, jer je riječ o zakonskim rješenjima koje su u neskladu s evropskom pravnom praksom.

‘Destrukcija medijskih sloboda u RS-u’

Podsjetili su kako je osiguranje slobode medija sastavni dio 14 prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi napredovala na putu ka članstvu u EU, no vlast koju predvodi Dodik sve te primjedbe je ignorirala i odlučila nacrt poslati u parlament na usvajanje.

Upravni odbor Udruženja BH novinari također je pozivao poslanike u Narodnoj RS-a da odbace Vladin prijedlog o kriminalizaciji klevete i time “zaustave višegodišnju destrukciju medijskih sloboda u RS-u i kršenja prava na slobodu izražavanja i informiranja novinara, aktivista civilnog društva i svakog građanina koji se usudi kritzirati ili dovoditi u pitanje zakonitost postupaka i odluka vladajuće koalicije”.

Vladinom prijedlogu protivila se i opozicija u RS-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada