MUP TK pozvao Tužilaštvo da utvrdi navode o umiješanosti policajke

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona naredilo veliku istragu ubistava u Gradačcu. U fokusu istrage su propusti nadležnih institucija.

Dženaza je klanjana ispred džamije u Mionici-Krčevina, a ukop je obavljen u mezarju kod džamije (Anadolija)

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pozvao je Tužilaštvo u tom kantonu da ispita navode o povezanosti pripadnice MUP-a sa Nerminom Sujelmanovićem, koji je 11. augusta u Gradačcu ubio suprugu i još dvije osobe.

Ministar Hajrudin Mehanović naveo je da tuzlanski MUP u ovom trenutku ne može dati odgovore o tome da li je upravo pripadnica policije Sulejmanoviću otkrila gdje se nalazila njegova supruga, koju je pretukao i ubio – sve prenoseći uživo na Instagramu.

Nakon toga je ubio još dvije osobe, koje su danas ukopane u Gradačcu.

Nakon što su iz Opštinskog suda u Gradačcu u ponedjeljak saopštili da Sulejmanoviću nisu mogli da odrede mjere zabrane, jer policija nije dostavila dokaze o nasilju, kantonalni ministar unutrašnjih poslova poručuje da sporno rješenje nije bilo predmet rada policije, već suda.

„Sud je našao da se brani da kaže nismo mi krivi nego policija. Policija nije rekla da je sud kriv, ali dokument koji je došao u javnost nije predmet rada policije, a neko ima potrebu da se pravda. Ne znam zašto, vidjeli ste da postoje različita mišljenja, različitih pravnih stručnjaka. Da li je moglo, to će ocijeniti ured disciplinskog sudije“, kazao je Mehanović.

Formiran predmet protiv sutkinje

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona naredilo veliku istragu ubistava u Gradačcu. U fokusu istrage su propusti nadležnih institucija.

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća formirao je predmet protiv sutkinje koja je odbila zahtjev policije da se Sulejmanoviću odredi mjera zabrane prilaska žrtvi, koja je i ranije prijavljivala nasilje u porodici.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona potvrdilo je da se provjerava i pripadnica policije zbog navoda da je Sulejmanoviću odala gdje se nalazila žrtva.

Nizamu Hećimović u petak je brutalno pretukao, pa ubio partner Nermin Sulejmanović, a sve to prenosio je uživo na društvenoj mreži Instagram. Potom je ubio još dvije i ranio tri osobe. Izvršio je samoubistvo nakon što ga je policija locirala.

U nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su održani protesti protiv nasilja nad ženama nakon femicida u Gradačcu u petak, 11. augusta.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada