OHR o optužnici protiv Dodika i Lukića: Niko nije iznad zakona

Dodik je podizanje optužnice protiv Lukića i njega ocijenio ‘političkim nasiljem’, poručujući da će protiv tužioca koji ju je podigao pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja.

OHR je pozvao sve građane i zvaničnike da poštuju zakone (Fena)

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se povodom podizanja optužnice protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora entitetskog Službenog glasnika Miloša Lukića.

“Poštivanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo. To je obaveza za svakoga jer niko nije iznad zakona. OHR poziva sve građane i zvaničnike da poštuju zakone”, navedeno je iz OHR-a u komentaru objavljenom na Twitteru.

Ranije je reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, koja je optužnicu ocijenila “važnim korakom u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije”.

“Zakoni Bosne i Hercegovine vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija Bosne i Hercegovine i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dodik najavio tužbu

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je podizanje optužnice protiv njega i Lukića ocijenio sramnim, poručujući da će protiv tužioca koji ju je podigao pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja.

On je, na pess konferenciji u Banjoj Luci, rekao da ta optužnica nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH koji, kako je istaoa, “širi srbofobiju”.

“Optužnica je pisana danima uz asistenciju američkog ambasadora Michaela Murphyaja”, rekao je Dodik.

“Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama, ovo je politički progon”, tvrdi.

Između ostalog je ponovio da Tužilaštvo BiH nema ustavnu osnov, ali da će se, i pored toga, odazvati svakom pozivu koji dobije.

Također je izrazio očekivanje da Sud BiH ima više sluha od Tužilaštva BiH, koje je, prema njegovim riječima, “primorano podići optužnicu”.

“Tužilaštvo je podleglo pritisku i pristalo da uradi šta se od njega traži”, rekao je Dodik.

Optužnica protiv Dodika i Lukića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Za to krivično djelo, ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Iz kabineta Milorada Dodika navode kako je riječ o političkoj optužnici i da je ona “akt ugnjetavanja srpskog naroda u Republici Srpskoj, kojem se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i vlastiti Ustav koji su svi u Republici Srpskoj dužni da poštuju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada