Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Srbiji

Jakov Milatović je ranije izjavio da će u fokusu njegove predstojeće posjete Beogradu biti potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom kao važnim ekonomskim partnerom.

Milatović kaže da će najvažniji segment posjete biti ponovno upostavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora (Tanjug)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović boravit će u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Milatović će se u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Svečani doček bit će ispred Palate Srbija, poslije čega slijedi sastanak predsjednika Vučića i Milatovića i razgovori delegacija Srbije i Crne Gore, zvanično je najavljeno.

Milatović je rekao da će pozvati predsjednika Vučića da dođe u Crnu Goru i izrazio uvjerenje da će on to prihvatiti.

Predviđeno je da Milatović u okviru posjete položi vijenac na Spomenik Neznanom junaku na Avali uz vojne počasti, a cvijeće ispred Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, saopšteno je iz Predsjedništva Crne Gore.

U čast posete predsjednika, ambasada Crne Gore priredit će prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu.

Posjeta Milatovića Srbiji radi jačanja političkih i ekonomskih odnosa dvije države i unapređenja regionalne saradnje, kako je ranije i najavio, prva je poslije njegovih zvaničnih posjeta Briselu i institucijama Evropske Unije i NATO-a.

Milatović: Uspostaviti diplomatske odnose na nivou ambasadora

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ocijenio je za razvoj odnosa Podgorice i Beograda vraćanje diplomatskog nivoa predstavljanja jedno od važnijih pitanja i da očekuje da dvije zemlje uskoro imenuju nove ambasadore.

“Normalno bi bilo da politički odnosi budu zamajac razvoja ekonomskih odnosa, a čini mi se da je u poslednjim godinama stanje bilo takvo da su se ekonomski odnosi razvijali uprkos neadekvatno dobrim političkim odnosima. Zato su moja očekivanja da uskoro imenujemo nove ambasadore Srbije u Crnoj Gori, kao i Crne Gore u Srbiji”, rekao je Milatović za Politiku.

Milatović je kazao uoči posete Srbiji da odnosi dvije države idu uzlaznom putanjom od njegove inauguracije krajem maja i prisustva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Članstvo u EU kao prioritet

On je rekao da na odnose Podgorice i Beograda gleda kroz prizmu dobrosusedskih odnosa, što je nakon učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju jedan od njihovih najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta.

“Moja očekivanja u tom smislu su da u iskrenom i otvorenom razgovoru protresemo sva pitanja od značaja i obostranog interesa za naše države”, rekao je Milatović.

Upitan o inicijativi “Otvoreni Balkan”, predsjednik Crne Gore rekao je da je za Podgoricu prioritet članstvo u EU, i shodno tome neposredna privrženost Berlinskom procesu, ali da će se tim pitanjem svakako baviti novi parlament i nova vlada Crne Gore.

“Bilo koja ekonomska inicijativa koja donosi novu vrijednost u smislu smanjenja barijera i jačanja ekonomske aktivnosti u regionu, uz uslov da se ne kosi sa principima Berlinskog procesa, može biti korisna”, rekao je Milatović.

Izvor: Agencije