Bošnjački zastupnici u RS-u predložili rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Zastupnici Ramiz Salkić i Amir Hurtić smatraju kako je vrijeme da se skupština bh. entiteta Republika Srpska očituje o genocidu u Srebrenici.

U tekstu Rezolucije navodi se da Narodna skupština podržava i prihvata presude međunarodnih sudova, upućuje isprike i saučešće porodicama žrtava (Anadolija)

Zastupnici u skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (NSRS) Ramiz Salkić i Amir Hurtić predložili su Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

U tekstu Rezolucije navodi se da Narodna skupština podržava i prihvata presude međunarodnih sudova, upućuje izvinjenja i saučešće porodicama žrtava.

Navodi se i da je privođenje pravdi preostalih osumnjičenih za genocid i druge ratne zločine preduvjet za izgradnju trajnog mira, povjerenja i stabilnosti, kao i da je svako negiranje ili relativizacija genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina u BiH neprihvatljivo.

Salkić je podsjetio da je i 2015. predložio sličnu Rezoluciju, u vrijeme kad je bio potpredsjednik bh. entiteta RS te da ona nije ni došla na dnevni red zasjedanja, ali da smatra da katarza i kraj negiranja genocida trebaju krenuti iz Narodne skupštine.

‘Vrijeme da se NSRS očituje’

“To što ona nije došla na dnevni red, što ni ova Rezolucija vjerovatno neće doći na dnevni red, ne znači da mi trebamo šutiti”, rekao je Salkić.

“Naša je obaveza da ukazujemo, da opominjemo i da podsjećamo u nadi da će doći trenutak kada će ljudi, koji budu sjedili u ovoj sali, shvatiti da je to u interesu njihovom i interesu naroda kojeg predstavljaju, jer ako i mi budemo šutili, oni će još više biti u uvjerenju da su u pravu i da rade dobru stvar. Zato smo mi tu da ih podsjećamo i opominjemo. Do kada će to oni raditi? Vidjećemo. Ja mislim da najveću štetu generalno nanose srpskom narodu, a prije toga ogromnu bol žrtvama genocida”, dodao je.

Hurtić, kao i Salkić, smatra da je vrijeme da se NSRS očituje o genocidu u Srebrenici.

“Sjećanje na genocid u Srebrenici i zločine u BiH potrebno je ugraditi u naše zajedničko sjećanje i temelje proširenja Evropske unije na prostoru Zapadnog Balkana. Ne smijemo pristati na diskriminatorske i isključive stereotipe o pojedinim narodima”, rekao je Hurtić i dodao da je želja da se Rezolucijom proces skidanja kolektivne odgovornosti za genocid i druge ratne zločine.

Izvor: Al Jazeera i agencije