Eulex prati 109 slučajeva, uključujući uhapšene Srbe na Kosovu

Nadgledanje podrazumijeva pojedince koji se nalaze u pritvoru, kao i slučajeve povezane s krizom oko registarskih tablica iz 2022. godine te nedavne sukobe na sjeveru Kosova.

Eulex ima misiju da nadgleda provođenje vladavine prava u skladu s međunarodnm standardima ljudskih prava (Reuters)

U skladu s mandatom Eulexa, koji predviđa neprekidno nadgledanje odabranih slučajeva koje pokriva cijeli lanac krivičnog pravosuđa, Misija preko svoje Jedinice za nadgledanje predmeta pomno nadgleda 109 slučajeva, koji uključuju kosovske Srbe ili eventualno utječu na odnose među zajednicama.

Iz Eulexa su za Tanjug rekli da ovo nadgledanje podrazumijeva pojedince koji se nalaze u pritvoru, kao i slučajeve povezane s krizom oko registarskih tablica iz 2022. godine, s postupcima eksproprijacije javnog i privatnog zemljišta na sjeveru Kosova, ali i slučajeve u vezi s nedavnim nasiljem na sjeveru.

“S obzirom na redovno i mobilno prisustvo korektivnih stručnjaka Eulexa u svim korektivnim ustanovama na Kosovu, Eulexovi korektivni stručnjaci su također posjetili pritvorenike M.M, D.O. i R.P. kako bi pratili uslove njihovog pritvora. Niko od njih nije imao primjedbi na uslove pritvora i postupanje zatvorskog osoblja“, navode iz Eulexa.

Zaštita ljudskih prava

“U vrijeme sastanaka, pritvorenici M.M. i D.O. pokazivali su znakove povreda. Eulex je obaviješten da je njihove povrede evidentiralo medicinsko osoblje tokom prijema, u skladu s relevantnim procedurama, i da im je propisan medicinski tretman. Korektivni stručnjak Eulexa je posjetio i N.O.”, kazali su iz Eulexa.

Naglašava se da će misija Eulexa nastaviti izvještavati o svim slučajevima koji su dio mandata Eulexa.

Cilj nadgledanja ovih slučajeva je podrška odabranim institucijama vladavine prava, kako bi se povećala njihova efikasnost, održivost, multietničnost i odgovornosti, bez političkog miješanja i u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljom evropskom praksom, poručuju iz Eulexa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada