BiH i Crna Gora žele jaču saradnju s Frontexom u kontroli ilegalnih migracija

Balkanska migrantska ruta od prošle godine ponovno aktivna, u prvih šest mjeseci 2023. u BiH registrovano nešto više od deset hiljada ilegalnih migranata.

Fotografija prikazuje afganistanske migrante u improviziranom kampu u blizini Velike Kladuše, Bosna i Hercegovina, 13. oktobra 2021. (REUTERS/Dado Ruvic)
Fotografija prikazuje afganistanske migrante u improviziranom kampu u blizini Velike Kladuše, Bosna i Hercegovina, 13. oktobra 2021. (REUTERS/Dado Ruvic)

Bosna i Hercegovina i Crna Gora žele ojačati saradnju s Frontexom kako bi kontrolisale ilegalne migracije i smatraju to važnim doprinosom na putu ka evropskim integracijama, potvrdili su u srijedu državni ministri Nenad Nešić i Filip Adžić.

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Adžić boravio je u službenoj posjeti BiH, gdje se sastao s ministrom sigurnosti BiH Nešićem. On je novinarima u Sarajevu potvrdio kako dvije vlade žele uz pomoć Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) uspostavili jači nadzor nad tzv. balkanskom rutom ilegalnih migracija.

Crna Gora je ranije potpisala sporazum s Frontexom, a Nešić je potvrdio kako o tome intenzivno pregovara i Bosna i Hercegovina.

“Na dobrom smo putu i vjerujem da ćemo to pitanje riješiti u optimalnom roku”, kazao je Nešić.

Crnogorski ministar Adžić ustvrdio je kako je saradnja crnogorske policije s Frontexom već dala rezultate, no ilegalne migracije i dalje ostaju veliki izazov za sve države Balkana.

Ponovno aktuelna balkanska ruta

Nakon razdoblja pandemije, kada su ilegalni migranti u znatno manjem broju pristizali na Balkan na putu ka Evropskoj uniji, ta je ruta u 2022. godini ponovno postala atraktivna, a ovaj se trend nastavio i 2023. godini.

U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je registrovano nešto više od deset hiljada ilegalnih migranata, a najveći broj njih iskazao je namjeru nastaviti put ka Evropskoj uniji.

Iz Frontexa su ranije upozorili kako je 2022. broj ilegalnih prelazaka granica bio najveći još od 2016. Oko 330 hiljada nezakonitih prelazaka granice otkriveno je na vanjskoj granici EU-a, što je povećanje od 64 posto u odnosu na 2021. godinu.

Gotovo polovina ilegalnih prelazaka, odnosno njih gotovo 150 hiljada, vezana je baš za balkansku rutu.

Crnogorski ministar policije kazao je kako se operativna saradnja policijskih agencija mora jačati upravo da bi se suprotstavilo ilegalnim migracijama, ali i organiziranom kriminalu s kojim je povezana trgovina ljudima, jer je to preduvjet da i Crna Gora i BiH postanu dio jedinstvenog evropskog sigurnosnog područja.

“Kriminalne organizacije koje operiraju u dvije zemlje odavno su prešle granice dvije države i djeluju na teritoriju cijele Evrope, ali i Bliskog Istoka i Latinske Amerike”, kazao je Adžić, pojašnjavajući kako se stoga neprekidno radi na poboljšanju razmjene informacija među policijskim agencijama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada