Kosovo označilo dvije srpske grupe ‘terorističkim organizacijama’

Premijer Albin Kurti rekao je da grupe ‘Civilna zaštita’ i ‘Sjeverna brigada’ predstavljaju visok nivo prijetnje i opasnosti.

Potez bi mogao pokrenuti nova hapšenja kosovske policije, što bi dodatno podiglo političku temperaturu (EPA/Ilustracija)

Kosovska vlada označila je u četvrtak dvije srpske grupe “terorističkim organizacijama”, u potezu koji bi mogao potaknuti daljnje napetosti na nestabilnom sjeveru zemlje koji je doživio najgore etničko nasilje od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Premijer Albin Kurti rekao je na sjednici kabineta da grupe “Civilna zaštita” i “Sjeverna brigada” predstavljaju visok nivo “prijetnje i opasnosti”.

Kazao je da su dvije grupe “regrutovale i obučavale članove kako koristiti oružje i izvoditi druge borbene metode u vojnim bazama u Srbiji kako bi izvršile napade na lokalne i međunarodne institucije na Kosovu”.

Srbi, koji čine većinu na sjeveru Kosova, kažu da je “Civilna zaštita” raspuštena 2015. kada su Srbi pristali ući u kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe i prvi put sudjelovali na lokalnim izborima.

Praktični učinak nije jasan

Nije jasno koga “Sjeverna brigada” predstavlja, kada je osnovana i kako djeluje. Prošle godine grafiti s potpisom skupine pojavili su se na ulicama na sjeveru, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Iz Beograda nije bilo odmah reakcije.

Jedini srpski ministar u Kurtijevoj vladi Nenad Rašić glasao je protiv te odluke i zatražio od vlade da je preispita.

Iako praktični učinak proglašenja nije odmah jasan, mogao bi pokrenuti nova hapšenja kosovske policije, što bi dodatno podiglo političku temperaturu u tom području.

Izvor: Agencije