Albin Kurti predstavio korake za deeskalaciju na sjeveru Kosova

Kosovski premijer tvrdi da je njegova zemlja spremna doprinijeti deeskalaciji i posvetiti se konkretnim koracima u tom pravcu.

Kurti navodi da očekuje i četiri koraka od Beograda, od kojih je prvi povlačenje, kako navodi, nasilnih demonstranata (Reuters)

Kosovski premijer Albin Kurti iznio je u videosnimku, objavljenom neposredno prije početka samita Evropske unije, četiri koraka za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Kurti je u videoporuci na engleskom jeziku rekao da je ta “četiri koraka” iznio na posljednjem sastanku u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reportere.

On tvrdi da je Kosovo spremno doprinijeti deeskalaciji i posvetiti se konkretnim koracima u tom pravcu.

Kao prvi korak on navodi da se Kosovo spremno obavezalo na smanjenje prisustva kosovske policije u opštinskim zgradama i njihovoj okolini, kako je naveo, “postepeno i proporcionalno sa smanjenjem nasilja”.

Drugi korak koji Kurti iznosi je da EULEX i zainteresovane nevladine organizacije za ljudska prava imaju puni pristup sudskim procesima počinilaca nasilja i praćenje procesa. Kao treći korak on navodi prijevremene izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, do kojih bi došlo nakon peticije za opoziv koju bi podržalo najmanje 20 posto biračkog tijela.

Nakon potvrde da su ispunjeni uslovi, datum izbora odredio bi predsjednik, navodi Kurti. Kao četvrti korak Kurti navodi da bi četiri gradonačelnika na sjeveru Kosova predala svoja ovlaštenja novim gradonačelnicima nakon verifikacije CIK-a, u skladu sa zakonodavstvom Kosova.

Kurti dalje navodi da očekuje i četiri koraka od Beograda, od kojih je prvi povlačenje, kako navodi, “nasilnih demonstranata” iz opštinskih zgrada i okoline.

‘Smanjenje pripravnosti srbijanskih snaga’

Kao drugi korak koji očekuje od Beograda Kurti ističe posvećenost saradnji u sudskim postupcima protiv počinilaca, uz praćenje od strane EULEX-a i pune garancije za pravično suđenje.

Kao treći korak od Beograda očekuje smanjenje pripravnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih pokretanja trupa i uklanjanje 48 isturenih operativnih baza duž linije između Srbije i Kosova.

Kao četvrti korak navodi da Beograd ne treba ometati pravo Srba i svih političkih stranaka da slobodno bez, kako navodi, “ikakvog zastrašivanja, prinude ili koruptivnog utjecaja”, učestvuju u procesu lokalnih izbora na Kosovu.

Kurti dodaje da se Srbija i Kosovo moraju obavezati da će u potpunosti poštovati pravila Zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa i usklađenost s pravnim tekovinama EU-a za regionalnu slobodnu trgovinu u skladu s postignutim sporazumima.

Premijer, također, navodi da je Kosovo posvećeno intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, uravnoteženu i korektnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Izvor: Agencije