Borrell na sastanku s Ramom o situaciji na Kosovu

Sve države članice saglasne su da su potrebni brzi koraci, deeskalacija i hitno traženje rješenja, rekao je visoki predstavnik Evropske unije.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell i premijer Albanije Edi Rama (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell ponovio je poziv Kosovu i Srbiji da preduzmu hitne korake ka deeskalaciji situacije na terenu.

“Jasno sam rekao, a ovo je jučer u Luksemburgu bio i stav zemalja članica, da strane moraju deeskalirati situaciju i naći način da nastave dalje na osnovu mape puta Evropske unije koja im je predložena u Briselu prošle sedmice”, rekao je Borrel u Briselu na konferenciji s albanskim premijerom Edijem Ramom, prenosi agencija Beta.

Dodao je da su države članice saglasne da su potrebni “brzi koraci, deeskalacija i hitno traženje rješenja”.

Zahvalio je Albaniji na naporima i podršci da se pronađe rješenje.

Rama je ocijenio da je situacija na Kosovu “veoma zabrinjavajuća” i da se odnosi na stabilnost cijelog regiona i njegovog progresa.

“Dio smo regiona koji je u prošlosti mnogo propatio, koji ne smije sebi dozvoliti još jedno nazadovanje i gdje su svi događaji povezani jedni s drugima. Ne možemo gledati samo u naše dvorište a da se ne pitamo šta se događa okolo i da ne razmišljamo o razornim posljedicama pogoršanja situacije, ne samo na Kosovu i Srbiji već i u cijelom regionu”, dodao je Rama.

‘Ohrabrujuće dobre riječi’

Kada je riječ o eurointegracijama, Borrell je rekao da Albanija pokazuje “jasnu želju” da nastavi svoj put ka Evropskoj uniji.

“Pristupni proces se oslanja na podršku i uključenost Albanske vlade i naroda. Istakao sam tokom razgovora s premijerom da računamo na transparentan dijalog svih uključenih strana u krucijalnom momentu za svijet, Evropu i Albaniju”, rekao je i pohvalio usklađenost te države s vanjskom politikom Unije.

Rama je istakao kao ohrabrujuće “dobre riječi” koje je tokom posjete Briselu čuo o onome što Albanija radi na putu ka EU-u.

“Nastavit ćemo i sigurni smo da ćemo moći biti spremni navrijeme za naredni korak”, dodao je.

Rama se prethodno danas u Briselu sastao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

“Veoma dobar sastanak s Edijem Ramom. Razgovarali smo o progresu Albanije u pristupnom procesu i novom planu rasta za Zapadni Balkan. Približit ćemo region i EU i podstaći prosperitet kod naših partnera”, napisala je Von der Leyen na Twitteru nakon sastanka.

Leyen je prethodno održala telefonski razgovor s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, tokom kojeg je istakla hitnu potrebu za deeskalacijom situacije na Kosovu i najavila da će tokom dana razgovarati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Razgovarala sam jutros s premijerom Albinom Kurtijem. Istakla sam hitnu potrebu za deeskalaciju i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredstvo Evropske unije. Danas ću razgovarati i s predsjednikom Vučićem”, napisala je Von der Leyen na Twitteru.

Izvor: Agencije