Narodna skupština RS-a zakonom zabranila objavljivanje Schmidtovih odluka

Na sjednici entitetske skupštine usvojen zakon da se odluke visokog predstavnika u BiH ne objavljuju u Službenom glasniku.

U RS-u odbijaju priznati Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika (Fena)

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je zakon kojim je zabranila objavljivanje odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta u entitetskom Službenom glasniku, zaoštravajući tako sukob s međunarodnom zajednicom i političku krizu u državi.

Na poticaj predsjednika RS-a Milorada Dodika, stranke koje čine vladajuću većinu u entitetskom parlamentu predložile su, a njihovi zastupnici izglasali zakon kojim su zabranili objavljivanje Schmidtovih odluka s ciljem da to koriste kao opravdanje da te obavezujuće odluke ne provode, prenosi Hina.

Prijedlog zakona je obrazložio presjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić koji je Ured visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud BiH označio kao glavne generatore krize u zemlji.

U RS-u odbijaju priznati Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika s obrazloženjem da za preuzimanje te dužnosti nije dobio saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a, a to se dogodilo zbog blokade Rusije i Kine.

“S obzirom da je legalitet Christiana Schmidta upitan jer nije priznat u Vijeću sigurnosti UN-a i zato jer je nelegalan, potpuno je normalno da RS u svom zakonu izbriše da se njegove odluke objavljuju u Službenom glasniku“, kazao je Stevandić najavivši “dugu borbu” s OHR-om kroz neprihvaćanje odluka visokog predstavnika.

Osuda opozicije

Zastupnici opozicije osudili su vladajuću većinu zbog manipulacija tvrdeći kako je sve ovo samo još jedna predstava za javnost bez stvarnog učinka poput brojnih ranijih zaključaka NSRS-a kojima se najavljivalo osamostaljenje tog entiteta.

“Obmanjujete nas. Dajete ultimatume, a ništa ne radite”, poručio je vladajućima opozicioni zastupnik Nebojša Vukanović.

Iz OHR-a ranije su upozorili kako je saradnja s visokim predstavnikom obaveza koja proističe iz Dejtonskog sporazuma i da to nikakve odluke na nivou entiteta ne mogu promijeniti.

“Neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja RS, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Dejtonskom sporazumu. Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka”, stoji u izjavi iz Schmidtovog ureda.

Pojačanje unutrašnje napetosti u BiH

Činjenica da Schmidtove odluke više neće objavljivati u Službenom glasniku RS-a neće imati nikakav praktični efekat jer one postaju obavezujuće već kada se objave na web-stranicama OHR-a, ali pojačat će unutrašnje napetosti u BiH, pogotovo je Dodik uporno napada zapadne države i odbija saradnju s međunarodnom zajednicom.

Zbog toga RS već trpi velike finansijske posljedice jer joj je blokiran pristup povoljnim kreditima pa se sada entitetske vlasti radi finansiranja tekućih troškova moraju zaduživati emitirajući obveznice za koje plaćaju visoke kamate.

Sam Dodik godinama je pod sankcijama SAD i Velike Britanije, a London je sankcije nametnuo i njegovoj bliskoj saradnici Željki Cvijanović koja trenutno predsjedava Predsjedništvom BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije